7538 Sayılı Kanun İle Çalışma Hayatında Yapılan Değişiklikler

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

 

Yazar: Erdem AZMAN*

 

E-Yaklaşım / Şubat 2025 / Sayı: 386

 

 

I- GİRİŞ

 

7538 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 9 Ocak 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek 15.01.2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmi Gazete’de([1]) yayımlanmıştır.

 

24 (yirmi dört) maddeden müteşekkil torba yasada çalışma hayatını düzenleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştır.

 

Bu çalışmamız ile 5510 sayılı Kanunda çalışma hayatı, emeklilik ve genel sağlık sigortası yönünden yapılan değişiklikleri inceleyeceğiz.

 

II- 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

A- 5 PUANLIK TEŞVİK UYGULAMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

 

7538 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunda birkaç önemli değişiklik yapılmıştır. En önemli değişiklik ise çalışma hayatını etkileyecek olan anılan torba Kanunun 10 uncu maddesi ile yapılmış, 5 puanlık teşvik olarak bilinen prim teşvikinin 4 puana indirilmesidir.

 

Torba Kanun’un 17. maddesi ile 5510 sayılı Kanuna Geçici 108. madde eklenmiş, 4 puana indirilen teşvikin imalat sektöründe 5 puan olarak 31.12.2026 tarihine kadar uygulanmaya devam edileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

Son düzenleme ile 5 puanlık teşvikten yararlanmak isteyen bir işletme;

 

. Aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde verilmesi,

 

. Primlerin yasal süresinde ödenmesi,

 

. Türkiye genelinde Kuruma borcun bulunmaması (varsa da yapılandırılmış/tecil ve taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi),

 

. Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması, sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması,

 

. İmalat sektöründe faaliyette bulunulması gerekmektedir.

 

Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilmektedir([2]).

 

NACE Kodu, 19.01.2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan Odalarda/Ticaret Borsalarında Mesleklerin Gruplandırılması hakkındaki yönetmeliklerin 03.06.2012 tarihli ve 29312 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişik Geçici 3. maddeleri uyarınca, bağlı oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodlarının ve buna bağlı olarak meslek gruplarının belirlenmesi görevi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verilmiştir([3]).

 

Her işletme faaliyet alanına göre en az bir NACE koduna sahiptir. Çeşitli kamu kurumları sektör özelinde yapacağı teşvik, sübvansiyon ve benzeri uygulamaları NACE kodları üzerinden ayrım yaparak uygulamaktadırlar.

 

Örneğin; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın kullandığı NACE kodu üzerinden yapılmış İmalat Sanayi Sektör Sınıflamaları([4]), KOSGEB tarafından kullanılan NACE kodu üzerinden sınıflandırılmış bulunan İmalat Sektörleri Tablosu([5]), yine Ticaret Bakanlığı tarafından kullanılan Sektör Meslek NACE listeleri([6]).

Görüntülenme Sayısı