E-Yaklaşım / Mart 2023 / Sayı: 363
I- GİRİŞ
1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan % 2’lik konaklama vergisinin ilk beyannamesi 26 Şubat 2023 tarihine kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine verilmeye başlanacaktır.
Konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir. Konaklama vergisi mükellefiyeti, konaklama tesisinin tamamen veya kısmen işletmeye hazır hale getirilmesiyle birlikte faaliyete başlanılmasından önce tesis ettirilmelidir.
14.12.2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği” ile konaklama vergisinin uygulanma usul ve esasları belirlenmiştir.
II- KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ OLAN HİZMETLER NELERDİR?
Tebliğde “konaklama tesisleri” bakımından bir sınırlandırma yapılmamıştır. Bu kapsamda konaklama tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde aşağıdaki hizmetler konaklama vergisine tabidir;
• Geceleme Hizmeti: Konaklama tesislerinde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetini ifade eder. Konaklama tesisi bakımından, geceleme hizmetini ifa etmeye yönelik odanın (birden fazla kişinin bir arada konaklayabildiği odalarda yatağın) kişinin tasarrufuna bırakılması ile birlikte hizmet sunumu başlamış olur.
• Geceleme Hizmetiyle Birlikte Sunulan Diğer Hizmetler: Geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetleri ifade eder.
Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlananın uyruğuna ya da mukimlik durumuna bakılmayacaktır.
III- KONAKLAMA TESİSLERİNDEN ANLAŞILMASI GEREKEN NEDİR?
Yukarıda belirttiğimiz üzere “konaklama tesisleri” bakımından bir sınırlandırma yapılmamıştır.
Tebliğde, konaklama tesisi sunan tesisler aşağıdaki gibi tadadi olarak sıralanmış olmakla birlikte, bunlar dışında kalan, turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesisler de bu verginin mükellefi sayılmışlardır. Yani hangi “tesis” adı altında olursa olsun konaklama tesisinden anlaşılması gerekenin geceleme hizmeti sunan tüm tesisler olduğu vurgulanmıştır.
Buna göre;
a- 31.05.2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte yer alan;
• Konaklama tesisleri kapsamında düzenlenen oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, m…