26.01.2012 – İş kazası geçirene prim hesabı yapılmadan sağlık yardımı verilir

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İş kazası geçirene prim hesabı yapılmadan sağlık yardımı verilir 

Posta Gazetesi – 26.01.2012

 

Soru: 7 Ocak 1960 doğumluyum. SSK’lı olarak 5400 gün çalışmışlığım var. Prim ödedim. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mart 1988 olup, son olarak 1 Temmuz 2011 tarihinde işten çıkarılışım oldu.Ve 6 ay müddetle İŞKUR’ dan işsizlik ödeneği aldım. Ve Sağlık hizmetlerinden yararlandım. 3 Ocak 2012 tarihinde yeniden SSK’lı olarak işe başladım.
E-Devlet şifrem ile Müstahaklık sorgulamamı yaptım. Tescil Kapsamı:4/a zorunlu Sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası Kapsamı: 60/a-1 kapsamında sigortalılar şeklinde bir açıklama var. Sorgu Sonucu:”müstahak değildir” der. Evliyim. Eşim çalışmıyor ve 5 ve 1 yaşlarında 2 çocuğum var. Sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğim?
Müstahak olmak için, son SSK lı işe girişimden itibaren 99 günün dolması mı gerekiyor?
5 yaşındaki kızımın sürekli ay da bir kontrolü gerektiren hastalığı var. 99 gün dolana kadar ben Genel Sağlık Sigortası kapsamında ayrıca sağlık hizmetlerinden
yararlanmak için cebimden prim mi ödeyeceğim? Devletin SGK kurumuna 5400 gün prim ödemiş bir SSK lı olarak 99 gün değil bir gün bile bekletilmeden
sağlık hizmetlerinden yararlanmam gerekmez mi?  Bu SSK yönetmeliğinin ilgili maddelerinin değiştirilebilmesini istemek için dava açma hakkım var mı?
Hali hazırda belirttiğim gibi çalışıyorum. Ama sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorum. Bir iş kazası   geçirsem. SGK hastanelerine gitsem kardeşim sen
müstahak değilsin, seni tedavi eder, ama ücretini isteriz derler mi?

Semih Lütfü KİRİŞÇİ

Cevap: Sağlık yardımından yararlanmak için 99 gün prim ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil. 99 gün aklınıza şuradan takılmış olabilir: işsiz kalan biri, 10 gün sağlık yardımı alabiliyor. İşsiz kalanın 10 ncu günden itibaren sigortalılığı sona eriyor. Bu tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi varsa, 90 gün daha sağlık yardımı alabiliyor. Ve işsiz kalan kişi toplam 99 gün sağlık yardım almış oluyor. Ancak, 1 Ocak 2012 den itibaren işsizler zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığından, bu uygulamanın pek de anlamı kalmamış bulunuyor.

Sigortalı çalışan biri, hastalığının ortaya çıktığı tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde 30 gün prim ödemesi varsa, sağlık yardımı alabilir. Geriye doğru bir yıl içinde 30 günden fazla prim ödemeniz olduğundan sağlık yardımı alabilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il/ veya merkez müdürlüğüne başvurarak siteme aktivasyonunuzu yaptırmanız halinde, sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca 18 yaşını doldurana kadar çocuklar, ana veya babaları sigortalı olmasalar da, prim ödemeden sağlık yardımı alabilir. Bu açıdan, sağlık yardımı alma hakkınız olmasa bile, çocuklarınız sağlık yardımı alabilir. Yapılması gereken şey sisteme aktivasyon yaptırmaktır.

Bir diğer hususta iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanın, prim ödeme gün sayısına bakılmaksızın sağlık yardımından yararlanacağıdır. İşe başladığı gün iş kazası geçirene dahi sağlık yardımı verilir. Bu açıdan, iş kazası geçirip, sağlık yardımı alamama endişesine gerek yok.

 

Emekli olabileceğiniz tarih 1 Aralık 2012

Soru: 1 Aralık 1965 doğumlu. 1 Nisan 1983 de sigorta girişli olup, 8352 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

ZAFER

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

49 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:7 Aralık 1964 doğumluyum. 9 Aralık 1987 sigortalı oldum. 540 gün askerlik borçlanması ödedim. 7000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Necmi KARAKAYA

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıcınızdan önce yapmış olmalısınız. Borçlanma başlangıç tarihinizi 540 gün geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 7 Aralık 2013 de emekli olabilirsiniz.

 

Başkasına ait olup yanlışlıkla annenizin dosyasına işlenen gün annenize mal edilemez

Başkasının günü annenize işlenmişse 87 gün daha prim ödemsi gerekir 

Soru: Annem 9 Ağustos 1959 doğumlu. 1 Aralık 1972 tarihinde işe girmiş. 1880 gün SSK’lı olarak çalışmış. Sonra, 1978 yılında ağabeyim doğunca, çocuğuna bakmak için işten ayrılmış. Bir daha da çalışmamış. 3 kardeşiz. Doğum borçlanmasını takip ettiğimden ben ve kardeşimi SSK başvurarak borçlandırdık. 1440 günde öyle kazanmış oldu. Geriye 280 günü kalmış oldu. Onu da kardeşimin işyerinde çalışarak tamamlayacaktı. Ama geçen gün dikkatimi annemin hizmet dökümünde 87 gününü

başka isimde gördüm. SSK gittim ve bunların olabileceğini söylediler. Şimdi annem 3 ay daha mı çalışmak zorunda? Ne zaman emekli olabilir? Size bir kaç kez daha mail atmıştım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ekte hizmet dökümünü yolluyorum.

Hülya AÇIKALIN

Cevap: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Süre ve yaş şartını sağladığından, toplam primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Görüşme yaptığınız il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak, annenizin dosyasında başkası adına görünen 87 günün aydınlatılmasını isteyin. Şayet 87 gün annenize aitse, 87 gün daha prim ödemenize gerek yok. Doğum borçlanmasından sonra 280 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlayarak emekli olabilir. Ancak, dosyasın da görünen 87 gün başkasına ait olup yanlışlıkla dosyasına işlenmişse emekli olmak için; 367 gün(280 gün + 87 gün) daha prim ödemesi gerekiyor.

 

Yüzde 40 rapor ve vergi indirim hakkı alarak emekli olabilirsiniz

Soru: 6 Mart 1972 doğumluyum.1 Temmuz 1986 dan beri askerlik hariç sigortalıyım. Psikolojik sorunlu çalışanlar yüzde 40-60 raporlu olursa emeklilik hakkı doğar mı?

Nadir NADİR

 

Cevap: Yüzde 40-60 arasında işgücü kaybı raporu ve vergi indirim hakkı alırsanız, emekli olmak için: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış engellilere tanınan, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı