Yaklaşım Logo

23.04.2014 – Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası açabilirsiniz

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası açabilirsiniz

MevzuautTR Reklam


1 Nisan 1987 tarihinde SSK’lı olarak kısa süreli çalıştım. Üniversite eğitimi ve askerlik sonrası 1994 yılında tekrar SSK’lı olarak, 1987 yılında bana verilen sigorta numarası ile çalışmaya başladım, 5500 gün çalışma sürem var. Sosyal Güvenlik kurumuna hizmet tespiti için başvurduğumda, 1987 yılında işe giriş bildirgemin verildiğini fakat prim ödemesi görülmediğinden sigortalı çalışmanın sayılamayacağını bildirdiler. İlk prim ödenen 1994 yılı başlangıç sayılmakta, bu konudaki mağduriyetimi nasıl giderebilirim? Fikret Öğdür

1 Nisan 1987 tarihinde başlayan hizmet süreniz için çalıştığınız işyerinden sigorta dönem bordrolarını temin etmeniz, bu mümkün değilse hem işveren hem de SGK aleyhine hizmet tespit davası açmanız gerekiyor. Mahkemece sigortalılık hizmetlerinizin tespit edilmesi durumunda, mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır. Başlangıç tarihiniz de 1 Nisan 1987 olur.  

Hizmetlerinizin tespiti değil de sadece sigortalılık başlangıç tarihinizin tespiti için de dava açabilirsiniz. Bu durumda sadece SGK aleyhine dava açmanız yeterli. Mahkemenin lehinize karar vermesi durumunda, sigorta başlangıcınız 1 Nisan 1987 tarihi kabul edilir.

 

Dedemin Bağ-Kur primlerini babaannem geri alabilir mi?

Dedem 25 Ocak 1977 tarihinde esnaf Bağ-Kur’una girmiş ve 1 Nisan 1981’e kadar prim ödemiş. 1999 yılında da vefat etmiş. Babaannem yaşıyor. Yatırılan primleri babaannem geri alabilir mi? Babaannemin amacı üstüne para yatırıp emekli olmak değil, ödenen tarihlerdeki meblağları geri alabilmek. Rasim Öztoprak

Babaannenize dedenizden aylık bağlanamaması halinde, taksi parası kadar tutmasa da ödenen primleri geri alması mümkün.  Ancak aylık bağlanmasının söz konusu olması durumunda, primlerin iadesi de söz konusu olmaz. Dedenizin vefat ettiği 1999 yılında, vefat eden Bağ-Kur sigortalısının hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için üç tam yıl (1080 gün) prim ödemiş olması yeterliydi.

Dedenizin Bağ-Kur sigortalısı olduğu tarih 3 yıldan fazla, bu süre içinde 1080 gün prim ödemesi varsa, babaannenize dedenizden aylık bağlatabilirdiniz. Dedenizin 1080 gün prim ödemesi varsa ya da bu süreye ilişkin prim borcu varsa bu borcu ödeyip, babaannenize aylık bağlanması için başvurabilir, geriye doğru beş yıllık birikmiş aylığını da almasını sağlayabilirsiniz.

 

Kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat talep edebilir miyim?

İlk işe başlangıç tarihim 1 Haziran 1995. Dokuz yıldır bir firmada çalışıyorum. Kendi isteğimle ayrıldığım takdirde herhangi bir hak talep edebiliyor muyum? Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarım yanıyor mu? Birgül

4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesinde sayılan sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar ile zorlayıcı sebepler gibi haklı nedenlere bağlı olmaksızın kendi isteğinizle işten ayrılmanız halinde kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamazsınız.

Ancak sigortalılık süreniz 15 yıldan fazla, prim gününüz de 3600 günden fazla olmalı. SGK’dan alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz ederek, emekliliğiniz için gereken yaşınızı beklemek üzere işten ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alırsınız.

 

Eşinizden aylık bağlanır

1962 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1990. Arada kesintili ödemelerim var. 3600 gün ve 58 yaştan emekli olacağım. 7,5 yıl prim ödemem gerektiği söylendi. Bağ-Kur’lu olarak 3,5 yıl, son 4 yılı sigortalı olarak çalışarak  ödeyeceğim. Eşim silahlı kuvvetlerden emekli. Eşimin vefatı halinde, prim öderken ve emekli olduğumda maaş durumum hakkında bilgi verir misiniz? Zahide Tunçay

İsteğe bağlı sigortalı olarak veya çalışarak prim ödüyor olmanız ya da emekli olup emekli aylığı alıyor olmanız, eşinizin vefatı halinde eşinizden aylık bağlanmasına engel değil.

Eşiniz vefat ettiğinde, prim ödüyor da olsanız, emekli de olsanız eşinizden aylık bağlanır. Emekli olduğunuzda da hem kendi emekli aylığınızı hem eşinizden dul aylığı alırsınız.





Sözcü Gazetesi – 23.04.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı