Taksi şoförlerine eğitim şart
Günlük hayatımızda bir çok kez ticari taksilere bineriz. Patronlar özel şoförleriyle kendi taksilerine binerler. Ancak bindiğimiz taksinin şoförünün iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alıp almadığını merak edip sormayız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 15.05.2013 tarihinde yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik taksi şoförlerine de iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmesini şart koşuyor.
Eğitim hangi taksi şoförlerine verilecek?
Kendisine ait takside şoförlük yapanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalarına gerek bulunmuyor.
Ticari taksilerde şoförlük yapanlara, patronların şoförlerine, resmi kurumlarda çalışan şoförlere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi gerekiyor.
İş güvenliği eğitimi genel, sağlık ve teknik konular olmak üzere üç ana başlıkta verilecek. Eğitimler aşağıda belirtilen konularda verilecek.
Genel konular:
Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler. Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları. İşyeri temizliği ve düzeni,
İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar
Sağlık konuları:
Meslek hastalıklarının sebepleri. Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması. Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri. İlkyardım
Teknik konular:
Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri. Elle kaldırma ve taşıma. Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma. İş ekipmanlarının güvenli kullanımı. Ekranlı araçlarla çalışma. Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri. İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması. Güvenlik ve sağlık işaretleri. Kişisel koruyucu donanım kullanımı. İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü. Tahliye ve kurtarma.
Eğitimi kimler verecek?
Taksi şoförlerinin iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, takside görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından. işçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından eğiticilerin eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilecek.
Şoför eğitim süresinde çalışmış sayılacak
Eğitimde geçen süre çalışma süresinden sayılacak. Örneğin bir şoför haftada 45 saat çalışılıyorsa, 45 saate ilaveten haftada 5 saat iş sağlığı ve güvenliği dersi de almışsa bu şoföre 5 saatlik fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor.
Eğitimler her yıl yapılacak mı?
Taksi ile yolcu taşımacılığı işi az tehlike sınıfta yer alıyor. Bu nedenle taksi şoförlerine üç yılda en az bir defa iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi gerekiyor. Bu eğitim çalışan başına en az sekiz saat olarak verilecek.
Güneş Gazetesi – 19.11.2013