2 bin 497 gün farkının karşılığı 200 TL midir?
2000 yılı Ağustos ayında 7018 gün hesabıyla emekli oldum, şu anda yaklaşık 1.180 TL maaş almaktayım. Eşim ise 2001 yılında 4521 gün hesabıyla emekli oldu ve yaklaşık 980 TL maaş almaktadır. Size sormak istediğim, eşim ile aramızdaki 2497 gün farkının karşılığı 200 TL midir? Tahir Deniztekin
Sigortalının prim ödeme gün sayısı ve aylık prime esas kazanç ortalaması esas alınarak hesaplanan emekli aylığı, alt sınır aylığı denilen bir aylık tutarı ile karşılaştırılıyor. Prim ödeme gün sayısı ve aylık prime esas kazanç ortalaması esas alınarak hesaplanan emekli aylığı, alt sınır aylığının altında olursa, emekli aylığı olarak alt sınır aylığı bağlanıyor.
Eşinizin, 4521 prim günü üzerinden hesaplanan aylığı, alt sınır aylığının altında olduğundan, kendisine alt sınır aylığı bağlanmış. Alt sınır aylığı uygulaması olmasaydı ve eşinize prim ödeme gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlanmış olsaydı, aylıklarınız arasındaki fark daha fazla olacaktı.
Anlaşmalı boşanmada SGK yetim aylığını kesebilir
2008 yılında eşimden ayrıldım. Annemden yetim aylığı almaya başladım, fakat yaklaşık bir seneden beri aylığım kesildi. Sağlık problemlerimde var, çaresiz kaldım. Dilekçe verdim fakat yanıt şöyle “hakkınızda eşinizle beraber yaşadığınıza dair şikâyet olabilir” dediler. Ara sıra tabi ki eşimle görüşüyorum. 5 çocuk annesiyim, çocuklarımın sorunları var, yanlarında olmam lazım. Bana nasıl bir yol gösterebilirsiniz. Sağlıktan da geri kaldım. İnanın çok mağdurum. İsmi saklı (Münevver Tülay İren)
5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 56. maddesine göre, “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükmüne göre geri alınır.”.
Buna göre, boşandığınız eşinizle fiilen birlikte yaşadığınız tespit edilmiş ise annenizden aldığınız aylık kesilir ve aldığınız aylıklar geri istenebilir. Ancak iletinizde, ödenen aylıkların geri istenip istenmediğinden bahsetmemişsiniz. Ayrıca verilen cevapta varsayıma dayalı. “Hakkınızda eşinizle beraber yaşadığınıza dair şikâyet olabilir” şeklinde bir cevap olmaz. Aylığınızın kesilmesi için eşinizle fiilen beraber yaşadığınızın tespit edilmiş olması gerekir.
Öncelikle aylığınızın kesilme sebebini netleştirmeniz gerekiyor. Eşinizle birlikte yaşadığınız gerekçesi ile kesilmiş ise, eşinizle birlikte yaşamadığınızı belirterek, kesilen aylığınızın, kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanması talebiyle dava açabilirsiniz.
Eksik prim gününüzü toplu prim ödeyerek tamamlayamazsınız
23 Ekim 1969 doğumluyum. İlk sigortam Haziran 1996’da başladı. Toplam 2833 gün prim ödemem var. Şu an çalışmıyorum. Ne zaman, nasıl emekli olabilirim? Çalışmayıp, yaşım dolduğu zaman ya da emekli olmaya hak kazandığımda kalan günlerin primlerini toplu olarak yatırıp emekli olabilir miyim? Gülşah Oğuz
4/a (SSK) statüsünden normal emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 53 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Emeklilik için 3067 gün (yaklaşık 8,5 yıl) daha prim ödemeniz gerekiyor. Ancak sorunuzdan, çalışarak prim ödemenizin mümkün olmayacağını anlıyorum.
Bu durumda, 3600 prim günü ve 58 yaş şartıyla, yaştan emekli olmak, sizin için daha uygun görünüyor. Prim gününüzü 3600 güne tamamlayıp, 58 yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz. 58 yaşınız dolduğunda da emekli olursunuz. Eksik prim gününüzü 58 yaşınız dolmadan önce isteğe bağlı sigortalı olarak da tamamlayabilirsiniz. Ancak hiçbir zaman toplu olarak ödeyemezsiniz.
Boşandığım eşimden aylık bağlanır mı?
657’ye tabi diş hekimi olarak çalışıyorum. 1992’de, avukat olan eşimden boşanmıştım. 1993’de eşim vefat etti. SSK’ya primlerini ödemişti. Ondan bana maaş bağlanabilir mi? İpek Meriç
Dul eşe aylık bağlanabilmesi için vefat tarihinde sigortalı ile Türk Medeni Kanununa göre evlilik bağının bulunması gerekiyor. Eşinizin vefat tarihinde boşanmış olduğunuzdan, diğer bir deyişle evlilik bağınız olmadığından, eski eşinizden aylık bağlanmaz.
Sözcü Gazetesi – 17.10.2013