14.02.2012 – Sevgililer gününde verilen hediyenin vergisi

Sevgililer gününde verilen hediyenin vergisi

Posta Gazetesi – 14.02.2012

 

Soru: Sevgiliye verilen hediyenin vergisi var mı? Ciddi bir ilişki yaşadığım ve evlenmeyi düşündüğüm sevgilime otomobil, daire gibi kıymetli bir hediye verirsem, vergi çıkar mı? Varsa vergiyi kim ödeyecek ve verginin tutarı ne kadar?

C.T.

Cevap: Çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’ dede 14 Şubat “sevgililer günü” olarak  kutlanıyor. Sevgililer gününde, kutlamanın yanında, sevgililerin birbirlerine hediye vermesi adet haline geldi. Sorunuza geçmeden önce olayı kısaca özetlemekte yarar var.     

 

Sevgililer gününün ortaya çıkması?

Sevgililer gününün ortaya çıkışına ilişkin değişik hikayeler var. Bunlardan birine göre; üçüncü yüzyılda, Roma imparatoru II. Clausdius bekâr erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı olduklarına karar vererek, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar. Rahip Valentin imparatorun bu kararına karşı çıkarak, gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder. Bunu duyan imparator, 14 Şubat 273 de Rahip Valentin’ in kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra; Vatikan, Valentin’e “aziz” unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan “14 Şubat”, sevgililer günü olarak kutlanmaya başlar.

 

Sevgililer günü ekonomiyi canlandırıyor

Sevgililer günündeki hediye alışkanlığı, ekonomide canlılık yaratıyor. Büyük mağazalar günlerce önce çeşitli kampanyalar düzenliyor. Televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor. Sevgililer günü, perakende sektörüne ve eğlence sektörüne büyük katkı sağlıyor.

Sevgiyi ön plana çıkartarak, insanları kaynaştırması, yaklaştırması ve ekonomide yarattığı canlılık, sevgililer gününün hoş ve güzel tarafları. Ancak, hediye alan sevgililerin zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de, sevimsiz ve nahoş tarafı. Çünkü; sevgiliye verilen hediyenin vergisi olduğu çoğu insanın aklına bile gelmiyor. Sevgiliye verilen hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

 

Vergiyi hediye alan ödeyecek  

Sevgiliye verilen hediye, belli koşullarda Veraset ve İntikal Vergisine tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgili ödeyecek. Hem de; Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek. Ancak, her alınan hediye vergiye tabi değil. Değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor.

 

3.010 TL’ ye kadar hediyenin vergisi yok

Aldığı hediyenin değeri 3.010 TL’ yi aşmayan sevgililerin vergi ödemesi gerekmiyor. Çünkü; Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna(Md.4/1-d). Yani vergiye tabi değil. Örneğin, 3.000 TL değerinde altın bilezik hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 20.000 TL lik altın bilezik takımı hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

 

Verginin beyanı, oranı ve ödenmesi

3.010 TL’ lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile, bu hediyeyi vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 3.010 TL istisna düştükten sonra, kalanı tutar üzerinden tabloda görülen oranlarda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek.

                                                     

         Hediyenin Değeri

Vergi Oranı Yüzde

İlk 180.000 TL için

10

Sonra gelen 400.000 TL için

15

Sonra gelen 880.000 TL  için

20

Sonra gelen 1.700.000 TL için

25

3.160.000 TL aşan bölümü için

30

Sevgililer cezalı duruma düşmemek için, aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi  unutmamalılar. Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş vb. gibi vergiye tabi hediye yerine, 3.010 TL’ lik istisna haddi içinde kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun vergiye tabi olmayan hediye almakta ayrı bir çözüm. Karar sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesile ile, tüm okurlarımızın sevgililer gününü kutluyoruz.

 

 

 

 

 

Borçlu Bağ-Kurlu gelir testi yaptırarak sağlık yardımı alamaz

Soru: Bağ-Kur’a borcu olup, şu anda işyeri kapalı olan ve bu yüzden sağlık sigortasından  yararlanamayan gelir testi yaptırmak zorunda mıdır?  220 TL ödemek zorunda mıdır?

Sema KARAALİOĞLU

Cevap: Prim borcu nedeniyle sağlık yardımından yararlanamayan Bağ-Kur sigortalısı, gelir testine girerek sağlık yardımı alamaz. Ancak, 18 yaşından küçük çocukları hariç sağlık yardımından yararlanamayan, kanunun bakmak zorunda olduğu eşi, ana ve babası gelir testi yaptırarak, aile içi kişi başına aylık düşen gelirin ortalama tutarına göre, prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirler.

 

Yaşınızı dört yaş küçülterek emekli olamazsınız

Soru:  1994’de üzerimde bulunan çağ hesap cüzdanından tarım Bağ-Kuru olarak gözüküyorum. Ama ben 2003 de müracaat ederek, normal Bağ-Kurumu yatırıyorum. Arada ki farkı torba yasasından yararlanarak taksitlendirme yaptım. Bana verilen bilgiye göre, 2014’ün Ocak ayında olabiliyorum. Fakat yaşım 4 yıl ufak yazılmış. Büyütüp bunu daha önce emekli olma şansım var mı?

Mehmet ÖZTÜRK

Cevap: Emeklilik işlemlerinde, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olduktan sonra yapılan yaş düzeltmeleri, dikkate alınmaz. Maalesef yaşınızı 4 yıl küçülterek, emekli olma şansınız bulunmuyor.

 

54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:14 Nisan 1971 doğumluyum. İşe giriş tarihim 14 Ocak 1993 olup 6173 güm prim ödemem var.  Acaba ne zaman emekli olurum?

Erdoğan ERCAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 54 yaşınızı dolduracağınız 14 Nisan 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı