12.07.2010 – Ücretlilerin gelir vergisinde son durum

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Ücretlilerin gelir vergisinde son durum
|Hürriyet Gazetesi| |12.07.2010|

 

ANAYASA Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine, ücretlilere uygulanacak yeni gelir vergisi tarifesinin, verilen sürenin dolduğu 8 Temmuz 2010 tarihine kadar yasalaşmaması, kafaları karıştırdı.
 

8 Temmuz itibariyle, yüzde 35 vergi oranı yürürlükte değil. Şu anda ücretlilerde en yüksek oran yüzde 27. Ancak bu hafta  içinde, ücretlilere uygulanacak yeni vergi tarifesinin Meclis’te kabul edilip, kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
Yeni tarife vergiye tabi geliri, yılda 50 bin liranın üzerinde olan ücretlilere, daha az vergi ödeme avantajı getiriyor. Aylık geliri 1-2 bin lira ya da 3-4 bin lira olan ücretlilere ise, hiçbir avantaj getirmiyor.


ÜCRETLİLERİN GELİR VERGİSİ
Kesinti yolu ile toplanan gelir vergisinin, yüzde 62.7’sini ücretliler ödüyor.

Tablo-I’de de görüldüğü gibi, ücretlilerden sonra banka mevduat faizlerinden kesilen gelir vergisi (% 12.1), ardından da işyeri kirası (% 6.7), kâr dağıtımı (% 3.9) ve serbest meslek erbabından (doktor, avukat, mali müşavir vs.) yapılan (% 2) kesintiler geliyor.
Kesinti yolu ile toplanan gelir vergisine, beyanname veren gelir vergisi mükelleflerinin ödediği vergiler de dahil edildiğinde, toplam gelir vergisinin yüzde 58’ini ücretliler ödüyor.


GELİR VERGİSİ TARİFESİ
Mevcut tasarıya göre, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren ücretlilere uygulanacak yeni gelir vergisi tarifesi, Tablo-II’de gösterilmiştir.

Buna göre; daha önce, yıllık 50 bin TL’yi aşan ücret gelirlerine yüzde 35 oranı uygulanırken, yeni düzenlemede yıllık 76 bin 250 TL’yi aşan ücret gelirlerine, yüzde 35 oranı uygulanacak.
Yeni tarife, 2010 yılı öncesi ücret gelirlerine uygulanamayacak. Ancak geriye dönük olarak 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği için, Ocak-Haziran döneminde ücret gelirleri toplamı 50 bin lirayı aşanlar için, “vergi iadesi” yapılacak.

Tablo-III’de de belirtildiği gibi, aylık ücretleriyle ilgili vergi matrahı 4.166 TL ve üzerinde olanların, gelir vergisinde indirim olacak.
Vergiye tabi geliri yıllık 50 bin lirayı aşmayan (Ücret geliri elde edenlerin, yaklaşık yüzde 99’unu oluşturan) kesim için herhangi bir vergi avantajı yok.
Bu yönüyle yeni tarife, düşük ve orta düzeydeki ücretlilere değil, yüksek ücret geliri olanlara vergi avantajı sağlıyor.


 

 


 

Görüntülenme Sayısı