01.10.2015 – Devlet kendi işini kurana 100 bin lira destek veriyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Devlet kendi işini kurana 100 bin lira destek veriyor


Günümüzde başta üniversite mezunları olmak üzere bir çok kişi okulu bitirir bitirmez Devlet kapısında bir iş bulma yolunu seçiyor. Devlet kurumlarında da iş imkanları sınırlı olduğu için bu insanlardan bazıları özel sektörde işe giriyor, bir kısmı da işsiz kalıyor.  İşsiz kalanlara  yönelik olarak girişimcilik/kendi işini kurma eğitim programı,   Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolünde” belirlenen esaslar kapsamında  veriliyor. Bu eğitime katılanlara da başvuruları halinde 100 bin lira iş kurma desteği veriliyor. Eğitim ve desteğin ayrıntılarını açıklayalım. 

Girişimcilik eğitim programından yararlanma şartları 

–        İŞKUR’a  kayıtlı olmak 

–        18 yaşını tamamlamış olmak 

–        Girişimcilik eğitim programında aynı modülden daha önce yararlanmamış olmak 

–        İş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanılarak olumlu görüş almış olmak. 

Ayrıca İŞKUR’a kayıtlı olanlardan özellikle işletmesini geliştirmek isteyenler için de girişimcilik eğitimleri veriliyor. Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, özürlü maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da programlardan yararlanabilmektedir. 
Başvurular nereye yapılıyor? 

İş Kurma desteğinden faydalanabilmek için KOSGEB hizmet merkezine  veya 81 ildeki çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. 

Eğitim programının süresi 

Temel seviye girişimcilik eğitimi, sınıf içi eğitim ve atölye çalışmalarından oluşmakta olup toplam süresi 70 saattir. Bu kapsamda sınıf içi ders ve atölye çalışmalarını kapsayan 4 modülden eğitim oluşuyor. Buna göre; 

-Girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri 8 saat, 
-İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) 18 saat, 

-İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) 24  saat, 

-İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar 20  saat. 

Katılım Ücretsiz 

Girişimcilik eğitimi, en fazla 30  katılımcıdan oluşan sınıflarda veriliyor. Kurslara devam mecburiyeti var. Eğitimlere %80  oranında devam eden katılımcılar katılım belgesi almaya hak kazanıyor. Girişimcilik eğitimi ücretsiz olarak veriliyor. Zorunlu giderlerde Kurum tarafından karşılanıyor. Üstelik bir ço giderde karşılanıyor.





Güneş Gazetesi – 01.10.2015

Görüntülenme Sayısı