Yönetim Kurulu Kararlarının Hükümsüzlük Halleri

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Soner ALTAŞ*

E-Yaklaşım / Temmuz 2023 / Sayı: 367

I- GİRİŞ

Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından idare ve temsil olunur. Bu nedenle, anonim şirketin, bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulunun bulunması gerekir. Yönetim kurulu, yönetme işlevi sebebiyle iç, temsil yetkisi nedeniyle dış organ niteliğindedir([1]). 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK([2]))’nda yönetim kurulunun yapısına ve işlevlerine yönelik birçok yeni düzenlemeye yer verilmiştir. Tek üyeli yönetim kuruluna izin verilmesi; yönetim kurulu üyesinin aynı zamanda ortak olma zorunluluğunun terk edilmesi; tüzel kişiliklerin yönetim kurulu üyesi olarak seçilebilmesi; yönetim kurulu üyelerine zarar sigortası yaptırma imkanı getirilmesi bu yeniliklere örnek olarak gösterilebilir([3]). Yönetim kurulu, genel kurulun yetkisinde bulunanlar haricinde, anonim şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesi için gerekli olan her çeşit iş ve işlemler hakkında karar alabilir.

Hukuki işlem olması nedeniyle, yönetim kurulu kararlarının her zaman için hükümsüzlük yaptırımına tabi tutulması mümkündür. Hükümsüzlük, bir hukuki işlemin baştan itibaren yok veya geçersiz olması ya da mahkeme kararı ile iptal edilerek hüküm taşımamasıdır([4]). Türk Şirketler Hukukunda, hükümsüzlük halleri, genel olarak; yokluk, butlan ve iptal olarak düzenlenmiştir. Yönetim kurulu kararlarının yokluk halleri, TTK’da açıkça düzenlenmemiş ise de, kurucu unsurların ve zorunlu şekli şartların yokluğu halinde yokluk halinin tespiti davasının her zaman açılması mümkündür. Buna karşılık, yönetim kurulu kararlarının butlanı TTK’da açık bir şekilde düzenlenmiştir. Yönetim kurulu kararlarının iptali ise, Şirketler Hukukunun tartışmalı olan konularının başında gelmektedir. İşte bu çalışmada, hükümsüzlük üst başlığı altında, anonim şirketin yönetim kurulu kararlarının yokluk, butlan ve iptal halleri üzerinde durulacaktır.

II- YÖNETİM KURULU KARARININ YOKLUK HÂLİ

Yokluk, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarının ve zorunlu şekil şartlarının yokluğu nedeniyle her zaman ve herkes tarafından ileri sürülebilen bir yaptırımdır. Bu bağlamda, yönetim kurulu kararlarının yokluğu da, TTK’da açık bir hüküm olmamasına rağmen, yokluk halinin tespiti davası ile her zaman için ileri sürülebilir.

Görüntülenme Sayısı