Yazar: Mahmut ÇOLAK*
E-Yaklaşım / Temmuz 2023 / Sayı: 367
I- GİRİŞ
Fiili Hizmet Süresi Zammı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesinde düzenlenmiş olup, bu madde gereği Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 2013/11 sayılı SGK Genelgesi ve diğer alt mevzuatlar yayımlanmıştır. Bu çalışmamızda FHSZ konusunu bahsedilen mevzuat ışığında başlıklar halinde işleyeceğiz.
II- FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMININ TANIMI
Yıpranma payı olarak bilinen “fiili hizmet süresi zammı”
Fiili hizmet süresi zammı kavramının özünde, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalıların korunması düşüncesi vardır. Fiili hizmet süresi zammı ile bu tür işlerde çalışan sigortalılara, kanunda öngörülmüş olan ek sigortalılık süresi ve ek prim ödeme gün sayısı ilave edilmek suretiyle diğer sigortalılara nazaran avantaj sağlanarak erken emeklilik imkânı oluşturulmaktadır. Bu sayede hem ağır ve yıpratıcı işlerin olumsuz etkileri azaltılmakta, hem de bu tür işler cazip hale getirilmeye çalışılmaktadır([1]).
FHSZ, çalışmaları esnasında çeşitli iş risklerine maruz kalarak fiili çalışmaları dolayısıyla sağlık, yaşam kalitesi vb. nedenlerle olumsuz etkilenen sigortalıların söz konusu kayıplarını telafi etmek amacıyla uygulanan bir sosyal sigorta uygulamasıdır([2]).
III- FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI KAPSAMINDAKİ İŞYERLERİ, İŞLER, EKLENECEK PRİM GÜN SAYILARI VE EMEKLİLİK GÜN SAYISINA EKLENECEK AZAMİ YIL
Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerleri, işler, eklenecek prim gün sayıları ve emeklilik gün sayısına eklenecek azami yılları Tablo-1’den görebiliriz.