26.05.2014 – Evlenen emeklinin tazminatı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Evlenen emeklinin tazminatı


Soru: Bir işyerinde emekli olduktan sonra destek primi ödeyerek 3 yıldan beri çalışıyorum. Kocam beş yıl önce öldü. Bir beyefendi ile anlaştık yakında evlenmeyi düşünüyoruz. İşyeri personel müdürümüz evlenen emekli bayanların kıdem tazminatı olmaz diyor. Kıdem tazminatı hakkım var mı? Meryem D.

Cevap: Sayın Meryem Hanım, 

İş Kanununa göre kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Kanunda emekli kadınlar evlendiğinde kıdem tazminatı alamaz şeklinde bir düzenleme yok. Evlendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlenme nedeniyle işten ayrılırsanız çalışmış olduğunuz 3 yıllık sürenin kıdem tazminatını alabilirsiniz.

 

Soru: Memurların ikramiyesinde bir artış olacak mı? Ali Özgen

Cevap: Sayın Özgen, hazırlanmakta olan torba tasarıda memurların ikramiyeye esas tutulan 30 yıllık süresi 35 yıla çıkarılıyor.

 

Soru: Amcam 1964 doğumlu. 1985 sigorta girişi var. 3600 gününden kaç yaşında emekli olur? Meleknur Sarı 

Cevap: Sayın Sarı amcanızın işe giriş tarihini ay ve gün olarak sorunuzda belirtmemişsiniz. Ayrıca amcanızın ne kadar prim ödediği de sorunuzda yer almıyor. Bu bilgilere göre amcanızın emekli olacağı tarihi net olarak hesaplamamız mümkün değil.

 

Soru: Bir kurumda memur olarak çalışıyorum. Emekliliğime 8 yıl var. Memurluktan istifa edip işçi statüsünde muhasebe  müdürü olarak bir işletmede çalışmayı düşünüyorum. Bir kaybım olur mu? K. Altay

Cevap: Sayın Altay, ikramiye hakkınızı kaybetmezsiniz. Emekli olduğunuzda Devlet memurluğunda geçen sürenin ikramiyesini alırsınız. İşçi statüsünde yüksek ücretten prim öderseniz emekli maaşınızda da bir düşüş yaşamazsınız.

 

Soru: Emekli sandığından emekliyim. İlave olarak SGK lı başka bir işte çalışmış olursam acaba emekli maaşımdan her hangi bir kesinti olur mu?  Mehmet Kopal

Cevap: Sayın Mehmet Bey, emekli maaşınızda bir kesinti olmaz. Ancak çalıştığınız işyerinden almış olduğunuz maaşınızdan sosyal güvenlik destek primi ödemeniz gerekir.

 

Soru: Babam 1968 doğumlu.1990 yılında sigorta girişi var ve 117 gün prim yatırmış. 2005 yılında vefat etti. Geriye dönük askerliği borçlansa bile primini tamamlayamıyoruz. Yeni torba yasada geriye dönük borçlanıp annemi emekli yapabilir miyiz?  Erkan Keser

Cevap:  Sayın Keser Torba yasa taslağı henüz netleşmedi. Taslak tasarı haline henüz gelmedi. Bu konuda bir düzenleme yapılır mı? Bekleyip göreceğiz.

 

Soru: Yol parası kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi?  Bahri Öz

Cevap: Sayın Öz, yol parası kıdem tazminatına esas ücrete ilave edilir.

 

Soru: Patronum maaşımın yarısına el koydu. Ne yapmalıyım?

Cevap:  Patronunuza maaşınızı vermesi konusunda başvurun. Maaşınızı vermezse çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine veya ALO 170 başvurabilirsiniz. Sonuç alamazsanız dava açabilirsiniz.

 



Güneş Gazetesi – 26.05.2014

Görüntülenme Sayısı