Yaklaşım Logo

Kurumların Taşınmazlarına İlişkin İşlemlerinde Yapılan Vergisel Değişikler

MevzuautTR Reklam

Yazar: Mehmet Emin AKYOL*

E-Yaklaşım / Eylül 2023 / Sayı: 369

I- GİRİŞ

7456 sayılı 06.02.2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla vergi Kanunlarında da değişiklikler yapılmıştır([1]).

Söz konusu değişikliklerin bir bölümü Kurumlar ve Katma Değer Vergisi Kanunlarına ilişkin olup, bu kapsamda kurumların aktifinde iki yıldan uzun süre bulundurulan taşınmazların elden çıkartılmasında uygulanan kurumlar vergisi ve katma değer vergisi istisnaları yeniden düzenlenmiş ve kurumların aktifinde bulunan taşınmazlar kısmi bölünme işlemleri kapsamından çıkarılmıştır([2]). Anılan değişikliklere ilişkin yasal düzenlemeler aşağıdaki gibidir.

7456 sayılı Kanun’un 19. maddesi ile KVK’nın 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin; birinci paragrafında yer alan kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların % 50’lik” ibaresi, beşinci paragrafının ilk cümlesindeki “taşınmazlar,” ibaresi ile beşinci paragrafının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve altıncı paragrafında yer alan Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla” ibaresi “Menkul kıymet ticaretiyle” şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca 7456 sayılı

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı