Patronun evinde, sekreterin işi ne?
Soru: Patronumun işyerinde üç yıldan beri sekreterliğini yapıyorum. Patronum son altı aydan beri hafta sonları evini de temizlememi istiyor. Bende bazen temizlik yapmak üzere patronumun evine gidiyorum. Patronum ev temizliğini yapmam karşılığında bana ücret ödemiyor. Patronumun ilave bir ücret ödemesi gerekmez mi? E. Serin
Cevap: Sayın Serin, patronunuzla işyerinde sekreterlik yapmak üzere iş sözleşmesi yaptığınız anlaşılıyor. Bu durumda patronun evini temizleme yükümlülüğünüz bulunmuyor. Patronunuz evini temizletmek istediğinde temizlik yapmanız karşılığında ek bir ücret talep etmeniz gerekiyor. Ek bir ücret ödenmemesi durumunda patronunuzun evini temizlemeyebilirsiniz. Kaldı ki patronunuzun evi sizin işyeriniz değil.
EŞİN SİGORTALILIĞI
Soru: İşverenin eşi işyerinde sigortalı gösterilir mi? Nejla Y.
Cevap: Sayın Nejla Hanım, işverenin ücretsiz çalışan eşi işyerinde sigortalı gösterilemiyor. Ancak işverenin işyerinde fiilen ücret karşılığı çalışan eşi sigortalı gösterilebilir.
Soru: İşyerinde çalışan işini bırakıp şans oyunu oynayabilir mi? Faik Akçay
Cevap: Sayın Akçay, çalışan işini izinsiz bırakıp şans oyunları oynayamaz. İşverenin uyarısına rağmen çalışan iş saatlerinde işi bırakıp şans oyunları oynarsa işverenin işten çıkaracağı bir süreç başlamış olur.
SİGARA İÇENLER
Soru: İşyerinde sigara içenin cezasını kim öder? K.Altun
Cevap: Sayın Altun, işyerinde sigarayı içen cezasını öder. Sigara içen çalışanın cezasını işvereni ödemez.
Soru: Çıraklar kaç yaşından sonra sigortalı olur? L.Memi
Cevap: Sayın Memi, çıraklar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren sigortalı olurlar. Çıraklar hakkında iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası ile bakmakla yükümlü olmayanlar hakkında genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır.
İŞ KAZASI
Soru: Çalışan işyerine belediye otobüsü ile gelirken trafik kazası geçirişe bu iş kazası sayılır mı? Bunun sorumlusu işveren olur mu? C.Arıcak
Cevap: Sayın Arıcak, bir olayın iş kazası sayılabilmesi için kazanın işyerinde yada işveren tarafından tahsis edilmiş servis aracında olması veya çalışanın görevli olarak bir yerden başka bir yere giderken olması gerekiyor. Dolayısı ile belediye otobüsünde kaza geçiren kişinin geçirmiş olduğu kaza iş kazası sayılmaz. Dolayısıyla kazanın sorumlusu işveren olmaz.
Soru: İşe yeni başlayanın ücreti nasıl belirlenir? V.Uzun
Cevap: Sayın Uzun, işe yeni başlayanın ücreti işveren ile çalışan arasında serbestçe belirlenir. Ancak belirlenen ücretin asgari ücretin altında olmaması gerekiyor.
TELEFONLA KONUŞMA
Soru: Cep telefonu ile konuşmak işten atılma sebebi mi? N.Tek
Cevap: Sayın Tek, çalışma saatleri içerisinde işi aksatacak şekilde cep telefonu ile konuşanı işveren uyarır. Uyarılara rağmen çalışan cep telefonu ile konuşmaya devam edip işi aksatırsa işveren tarafından işten çıkarılabilir.
Güneş Gazetesi – 28.11.2013