Öğretim üyeleri mesai sonrası başka iş yapabilecek
|Hürriyet Gazetesi| |16.07.2011|
DANIŞTAY 10. Dairesi, son günlerde arka arkaya verdiği 10 numaralık kararlarla, bazı tartışmalara çözüm getirdi.
Bir süre önce; doktor muayenehanelerinde asansör giriş kapısı için asgari 80 santim genişlik aranırken, muayene giriş kapısında asgari 110 santim aranmasına “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti (Dn.10.D., 5 Temmuz 2011Tarih ve E.2011/6886 sayılı karar). Danıştay Kararı öncesi, bu köşede “80 santimlik kapıdan asansöre sığan hasta, asansörde genişliyor mu da muayenehane giriş kapısı için 110 santim genişliği aranıyor?” diye eleştirip, düzeltilmesi gerektiğini belirttiğimiz Yönetmelik hükmünün, hatalı olduğunu Sağlık Bakanı da kabul etti ve değiştirileceğini açıkladı.
HOCALARA BAŞKA İŞ KOLAYLIĞI Danıştay 10. Dairesi’nin, bir başka önemli kararı da “Üniversite öğretim üyelerinin, mesai sonrası başka iş yapabilecekleri, buna yasaklama getirilmesinin de Anayasa’ya aykırı olacağına dair” yürütmeyi durdurma kararı. Kararın özeti aşağıdaki gibi: “Öğretim üyeleri, üniversitede yürüttükleri bilimsel çalışmaları nedeniyle, sahip oldukları bilimsel ve idari özerkliğin doğal sonucu olarak, diğer kamu görevlileri ile aynı kategoride değerlendirilemez. Üniversite öğretim üyeliği,Anayasa’da genel sınıflandırma içinde ayrı bir yere sahip, kendisine özgü önem ve değerde bir meslek sınıfıdır. Bu konumları göz önüne alındığında, öğretim üyelerinin diğer kamu görevlileri gibi değerlendirilip, mesai sonrası başka iş yapmalarına yasaklama getirilmesi Anayasa’ya aykırıdır. Bu nedenle, üniversite öğretim üyelerin (sağlık alanı da dahil), mesai sonrası özel kurum ve kuruluşlarda çalışmaları mümkündür (Dn. 10.D., 29 Haziran 2011 Tarih ve E. 2011/6191 sayılı kararı).” Danıştay’ın bu kararı ile öteden beri tartışılan bir konu daha açıklığa kavuşmuş oldu. Ancak dün Hürriyet’te de okuduğunuz gibi, Sağlık Bakanı, tıp doktorları yönünden olaya soğuk bakıyor. Danıştay Kararı’nın İdari Dava Daireleri Kurulu’nca bozulacağı beklentisinde. Aksi halde, tıp doktorlarının mesai saati dışında çalışmalarını engelleyen bir yasa çıkartacaklarını belirtiyor.
KKDF’de kredinin tarihi önemli
SON günlerde, Hürriyet okurlarından aldığımız şikayetlerden biri de KKDF diye kısaltılan “Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu” ile ilgili. KKDF oranının, 28 Ekim 2010 tarihli kararname ile yüzde 10’dan 15’e çıkartılması, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da bir yazı ile kararnamenin yayım tarihinden önce kullanılan kredilere de yüzde 15 KKDF uygulanacağı açıklamasıyla,bankalar, kararname öncesi kullanılan kredilere de yüzde 15 oranını uygulamaya başladılar. Danıştay, 10. Dairesi, 10 numaralık bir başka kararıyla, bu konuya da çözüm getirdi ve “KKDF tahakkukunun, kredinin kullanıldığı tarihte yapıldığı, bu nedenle kredinin kullanıldığı tarihin esas alınacağı ve kararname öncesi kullanılan kredilere yüzde 10 KKDF oranının uygulanacağı” yönünde karar verdi (Dn.10.D., 13 Mayıs 2011 Tarih veE.2010/14697 sayılı kararı). Türkiye Bankalar Birliği de, bankalara bu yönde duyuru yaptı. Okurlarımızın, önceden kullandıkları krediye yüzde 15 oranında KKDF uygulayan bankalara, bu yazımızı okutmalarında ve fazla ödedikleri yüzde 5 KKDF’yi talep etmelerinde yarar var.
|
|