Yurt Dışına Verilen Veri Analizi (SEO) Hizmetinin Vergilendirilmesi

 

Yazar: Yasin KULAKSIZ*

 

E-Yaklaşım / Eylül 2024 / Sayı: 381

 

 

I- GİRİŞ

 

SEO, “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında daha çok görünürlük elde etmesini sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür. SEO ile amaç web sitesinin değerini artırarak arama motorunda daha üst sıralara çıkması ve dolayısı ile site ziyaretçi sayısının artırılmasıdır. Bu da web sitelerinin arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilmesi ile mümkün olur. Kapsamlı bir SEO çalışması tüm bu arama motoru kriterlerini, sitenin genel görünümünü ve içeriğini dikkate alarak yapılır.

 

Bu çalışmada SEO hizmeti veren şirketlerin söz konusu hizmetten elde edilen kazançlarının % 50’sinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendine göre beyan edilen gelirden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususu incelenecektir.

 

II- VERİ ANALİZİ (SEO) HİZMETİ

 

Günümüzde insanlar bir araştırma yapacakları veya ürün satın alacakları zaman öncelikli olarak arama motorlarını kullanmayı tercih eder. Yapılan internet aramaları sonucunda genellikle üst sıralarda yer alan siteler tıklanır. Bu nedenle arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak rekabet anlamında oldukça önemlidir.

 

Arama motoru optimizasyonu ya da bir diğer adıyla SEO hizmetleri, web sitelerinin arama motorlarında daha yüksek sıralamalar elde etmesine ve bu sayede daha fazla trafik çekmesine yardımcı olan profesyonel çalışmalara verilen genel bir isimdir. Detaylı bir SEO hizmeti, teknik optimizasyon, içerik oluşturma, mevcut sayfaların düzenlenmesi ve link inşası gibi farklı alanları içerir.

 

Pek çok şirket, e-ticaret firması, blog veya web site sahibi SEO çalışması yapmaya çalışmakta veya profesyonel olarak bu hizmeti almaktadır. SEO çalışmaları genel olarak site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO, web sitelerinin tasarımı ve yazılımı yanında özellikle halihazırda sahip olduğu içerikler üzerinde yapılan kapsamlı çalışmaları kapsar. Site dışı SEO ise site dışından gelen linkler ve görsel materyaller, sosyal medya, forumlar ve bloglar gibi çeşitli kaynaklar üzerinden siteye ziyaretçi akışı sağlayarak sitenin tanınmasını ve kalitesini artırmaya yönelik bir çalışmadır. Hizmet verilen sitenin istenilen noktaya gelmesi için planlanan SEO çalışma süresi, anahtar kelimeye, rakiplere, firmaların faaliyet gösterdiği alana ve sitenin yapısal durumuna bağlı olarak değişmekle beraber bu süre genel olarak 6-12 aylık bir dilimi kapsar. 

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendinde, ”Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, (7491 sayılı kanunun 10. maddesiyle değişen ibare; Yürürlük 01.01.2023 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 28.12.2023) elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, % 80’i. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları ve kazanç tutarları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya  % 100’e kadar artırmaya ve Türkiye’ye transfer edilecek kazanç tutarını sıfıra kadar indirmeye veya kanuni seviyesine kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.’‘ hükmü yer almaktadır.

Görüntülenme Sayısı