Yaklaşım Logo

Yurt Dışı Kaynaklı Sosyal Ağ Sağlayıcılarından Temin Edilen Reklam Hizmetlerine İlişkin Harcamaların Vergi Kanunları Karışışındaki Durumu

MevzuautTR Reklam

Yazar: Yener ŞENGEL*

Yaklaşım / Mayıs 2022 / Sayı: 353

 

I- GİRİŞ

Reklam harcamaları işletmeler için en gerekli harcama türlerinden bir tanesidir. Mükellefler reklam harcamalarını daha çok medya (TV, Radyo, İnternet) aracılığıyla yapmaktadırlar. Dijital çağ ile birlikte mükellefler reklam harcamalarını dana çok sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirmektedirler. Yurtiçi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları işletmelere reklam hizmeti vermektedir. Bu reklam hizmeti kapsamında gelir elde eden sosyal ağ sağlayıcılarından yurt dışı kaynaklı olanlardan bazıları Türkiye’de yasal temsilci atamayarak mükellefiyet tesis ettirmeksizin kazanç elde etmektedir. Dolayısıyla bu yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarından reklam hizmeti alan ve bu hizmete ilişkin harcama yapan mükelleflerde gelir veya kurumlar vergisinden bu harcamaları indirim konusu yapıyorlar.

II- REKLAM HARCAMALARININ VERGİ KANUNLARI KAPSAMINDAKİ DURUMU

Reklam giderleri genel olarak mal veya hizmet üreten, bunların ticaretini yapan firmaların, satışlarını arttırmak, diğer firmalarla rekabet edebilmek, kendi varlıklarını duyurmak, markalaşmak veya başka ülke pazarlarına açılmak için yapmış oldukları giderlerdir. Son yıllarda yoğun olarak reklam hizmetleri de televizyon, radyo veya internet ortamında çeşitli medya platformları üzerinden gerçekleşmektir.

Dijital çağda özellikle sosyal medya kullanımının artmasıyla bu platformlardan geniş müşteri kitlelerine ulaşmak mükellefler için daha kolaydır. Mükellefler bu gibi platformlardan da reklam hizmeti almakta olup bu hizmete ilişkin giderleri vergi kanunları çerçevesinde indirim konusu yapmaktadırlar. Reklam giderlerinin vergi kanunları kapsamında indirim konusu yapılması için gerekli kriterler bulunmaktadır.

Bilindiği üzere ticari kazancın tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde indirilecek giderler, 41. maddesinde ise indirilmeyecek giderler çeşitli bentler halinde sayılmıştır. Ayrıca 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinde indirilecek giderler, 11. maddesinde ise indirilmeyecek giderler sayılmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1. fıkrasında ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir. Bu genel giderler de ticari organizasyona bağlı giderler olmak zorundadır. Reklam giderleri de bu genel giderler arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla bir reklam harcamasının ticari organizasyona bağlı olması için;

· Yapılan reklam gideri ile ticari kazancın elde edilmesi arasında illiyet bağı bulunmalıdır.

· Yapılan reklam gideri ticari kazancın elde edilmesi için yapılmalıdır.

· Yapılan reklam giderinin maliyet unsuru olmaması gerekmektedir.

· Yapılan reklam gideri karşılığında maddi (taşıt, bina vb.) veya gayri maddi (şerefiye, haklar vb.) bir varlık iktisap edilmemelidir.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı