E-Yaklaşım / Şubat 2025 / Sayı: 386
I- GİRİŞ
Denilebilir ki, Kanun uygulamalarının hemen hemen tamamında, kanuni mükellefiyetlerin yasal süresinde yerine getirilmesi veya getirilememesine ilişkin olarak iyi niyetle gösterilen bütün çabalara rağmen, söz konusu mükellefiyetlerin bir türlü yerine getirilememesi hallerinde; kanun koyucu veya uygulayıcı ilgili kamu idarelerinin, gösterilen çabanın ispatlanması veya kanuni ihlalin kendi sisteminden kaynaklandığının kabul edilmesi durumunda, kağıt üstünde kanuni ihlal gibi duran ve cezai müeyyide gerektiren yükümlülüklerin, yasal süresinde yerine getirilememesinin sorumluluğu, mükelleflerin üzerinden alınmakta ve uygulamanın yasal süresinde yerine getirilmiş olduğu kabul edilmektedir.
Durum böyle olmakla birlikte, yine hemen hemen ilgili kanun ve yönetmeliklerin tamamında gerekli düzeltmelerin nasıl yapılacağına, uygulamadan sorumlu/yetkili makamların kimler olduğuna ilişkin düzenlemelere de yer verilmiş bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı bir genelge uygulamada önemli bir değişiklik yapmış olup, değişikliğin yapılmasına ilişkin yöntem ile (umarım yanılıyorumdur), bana tartışılabilir gelmekte olup, hem gerekçelerimi, hem de konu içeriğini ilgili taraflar ile paylaşmanın faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
II- MEVZUAT NE DİYOR, DEĞİŞİKLİKLE NE ÖNERİLİYOR?
A) İLGİLİ/YÜRÜRLÜKTE BULUNAN MEVZUAT HÜKÜMLERİ
1- 5510 sayılı Kanun uyarınca;
1.1- Prim belgelerinin verilmesi ile ilgili olarak;
5510 sayılı Kanun’un([1]) 86. maddesinin birinci fıkrasında; Kanun’un 4. ve 5. maddesine tabi sigortalılar ile sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar için işverenlerce Kuruma verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin (APHB) şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, verilme süresinin ve diğer hususların Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceği ifade edilmektedir.