Vergi Tekniği Raporuna Dayanılarak Tarhiyat Yapılabilir Mi?

Yazar: Serkan AĞAR*
E-Yaklaşım / Haziran 2024 / Sayı: 378

I- GİRİŞ

Vergi hukuku literatüründe, genellikle, ihbarname ekinde mükellefe veya ceza sorumlusuna tebliğ edilip edilmemesi ile tartışılan Vergi Tekniği Raporu, bu kez, cezalı özel tüketim vergisi tarhiyatına dayanak yapılmış ve ihtilafa konu olmuştur.

Vergi Tekniği Raporu ile komisyon karşılığı sahte fatura düzenlendiğinin tespit edilmesi üzerine özel tüketim vergisinin haksız olarak iade edildiğinden bahisle 2019 yılının Mayıs ayının (1.) ve (2.) ile Haziran ayının (1.) dönemlerine ilişkin olarak re’sen tarh edilen özel tüketim vergileri ve kesilen vergi ziyaı cezalarına ilişkin işlemlerin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay, temyizen yaptığı incelemede, icrai işlem ve vergilendirme işlemi niteliği taşımayan Vergi Tekniği Raporunda yer alan tespitlere dayanılarak re’sen salınan vergiler ve kesilen cezalarda hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesi ile temyiz istemini kabul ederek davaya konu vergiler ve cezalara ilişkin işlemlerin iptali istemiyle açılan davanın reddine dair bölge idare mahkemesi kararını bozmuştur([1]).

Bu çalışmada, anılan karar çerçevesinde, Vergi Tekniği Raporuna dayanılarak tarhiyat yapılıp yapılamayacağı hususu incelenmiştir.


II- VERGİ TEKNİĞİ RAPORU (VTR) NEDİR?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 35. maddesine göre vergi ihbarnamesine, 366. maddesine göre de ceza ihbarnamesine, takdir kararının, inceleme raporunun ve cezayı gerektiren olayın tespitine dair tutanağın eklenmesi zorunludur.

Vergi İncelemesinde Uyulacak Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3/1-ğ maddesinde, “Vergi İnceleme Raporuvergi incelemeleri sonucunda düzenlenen rapor” olarak tanımlanmıştır. Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği’nin Vergi inceleme raporları” başlıklı 53. maddesinde ise;

. Vergi inceleme raporlarının, Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunlarına göre yapılan vergi incelemeleri sonucunda düzenleneceği,

. İnceleme raporlarının, mükellef veya vergi sorumlusu, vergi türü ve vergilendirme dönemi itibarıyla ayrı ayrı ve yeterli sayıda düzenleneceği,

. Yürütülmekte olan incelemelerde birden fazla mükellefi veya vergi türünü ya da aynı mükellefin birden fazla vergilendirme dönemini kapsayan eleştiri konusu yapılabilecek hususların tespit edilmesi halinde, konunun tek bir raporda ifade edilebilmesi amacıyla Vergi Tekniği Raporu düzenlenebileceği, bu raporların, sonrasında düzenlenecek vergi inceleme raporlarının ekini oluşturacağı,

. Sahte belge düzenleme fiili dolayısıyla düzenlenen Vergi Tekniği Raporunun başka bir mükellefin sahte belge kullandığına ilişkin tespitler içermesi durumunda, söz konusu Vergi Tekniği Raporunun, sahte belge kullanan mükellef nezdinde düzenlenecek vergi inceleme raporlarına ek yapılmayacağı, ancak, sahte belge kullanma fiili nedeniyle düzenlenecek vergi inceleme raporlarında, sahte belge düzenleyicisinin bu fiili işlediğinin tespitine dair Vergi Tekniği Raporunda yer alan bilgi, belge ve değerlendirmelere ayrıntılı olarak yer verileceğibelirtilmiştir.

Yukarıdaki Yönetmelik hükmünden anlaşılacağı üzere, yürütülmekte olan incelemelerde birden fazla mükellefi veya vergi türünü ya da aynı mükellefin birden fazla vergilendirme dönemini kapsayan eleştiri konusu yapılabilecek hususlar tespit edilmiş ise, konu tek bir Vergi Tekniği Raporunda değerlendirilecek ve bu Vergi Tekniği Raporu da, sonrasında düzenlenecek vergi inceleme raporlarının ekini oluşturacaktır.

Yazının Tamamı İçin Abone Olun

Görüntülenme Sayısı