Süt İzninin Toplu Kullanım Talebinin İşveren Açısından Bağlayıcılığı

Yazar: Çetin SONKAYA*

E-Yaklaşım / Ağustos 2024 / Sayı: 380

I- GİRİŞ

 

Süt izninin kullandırılma esasları 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olsun veya olmasın tüm işçiler için anılan Kanun’un 74. maddesinde genel hatları ile düzenlenmiştir([1]).

 

İşyerlerindeki gebe, yeni doğum yapmış veya emziren işçilerin işteki güvenlik ve sağlığının sağlanması ve geliştirilmesini destekleyecek önlemler ile emzirme odalarının veya çocuk bakım yurtlarının (kreş) nasıl kurulacağı ve hangi şartları taşıyacağına yönelik hususlar, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik([2]) ile düzenlenmiştir. Anılan Yönetmelik hükümleri incelendiğinde; yönetmeliğin süt iznin uygulamasında karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin detay düzenlemeleri içermediği görülmüştür.

 

Mevzuat riskinin yönetilmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmamızda; İş Kanunu ve uygulama yönetmeliği hükümleri çevresinde süt/emzirme izni ve kullanma esasları hakkında bilgilendirme yapılacak, mevzuatta açık olarak düzenlenmemiş olmasından bahisle, süt iznini toplu olarak kullanmak isteyen anne işçinin talebinin işveren açısından bağlayıcılığı noktasında tespit ve değerlendirmelerde bulunulacaktır.

 

II- İŞ MEVZUATIMIZDA SÜT İZNİ

 

Süt izninden sadece kadın işçi yararlanır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde düzenlediği şekli ile kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir.

 

Süt izni çocuğun bir yaşını ikmal edilinceye kadar kullanılması gereken bir izin olup; doğum izni, ücretsiz izin ve yıllık izinlerinden sonra fiilen çalışılan bir yıllık dönem olarak anlaşılmaması gerekir.

 

İş Kanununu uyarınca kadın işçilere çocuklarını emzirmeleri için günde bir buçuk saatlik süt izin süresinin işçi lehine olmak üzere taraflar arasında süre düzenleme yapılabilmesi mümkündür([3]).

 
Görüntülenme Sayısı