Sigorta Primlerinin Takvim Günü Yerine Ayda 30 Gün Olarak Gösterilmesinin Sonuçları

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazarlar: Raşit ULUBEY*
                Emre ULUBEY**

Yaklaşım / Nisan 2022 / Sayı: 352

I- GİRİŞ

Üst kavram olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinin alt kavramları olan İş Hukuku ile Sosyal Güvenlik Hukuku’nda ay kavramları farklı farklı değerlendirilebilmektedir. İş hukukunda bu konuda alternatifli bir uygulama bulunurken, sosyal güvenlik hukukunda alternatif söz konusu değildir.

Bu makalemizde; iş hukukunda işçi ücretinin takvim gününe veya 30 güne göre ödenme durumu ile sosyal güvenlik hukukunda sigortalının ay içindeki prim gün sayısı her halükarda ay 30 gün, yıl 360 gün olarak dikkate alınmasının sonuçları bu makalemizde ele alınıp, değerlendirilecektir.

II- KONU

A- İŞ HUKUKUNDA İŞÇİ ÜCRETİNİN TAKVİM GÜNÜNE VEYA 30 GÜNE GÖRE ÖDENME DURUMU

1- Maktu Aylık Ücret

Çalışma ücreti maktu aylık ücret olarak belirlenen işçinin ücretinin, ay içinde eksik gün çalışıp çalışmadığına veya ayın 28, 29, 30, 31 gün çekip çekmediğine bakılmaksızın ücretinin 30 gün üzerinden hesaplanması söz konusudur. Dolayısıyla ay içinde çeşitli nedenlerle işçinin çalışmadığı günler dikkate alınmaksızın, ücreti tam olarak ödenmektedir.

Maktu aylık ücret uygulaması, beyaz yakalılar, mühendisler ve yöneticiler başta olmak üzere genellikle idari personel için uygulanmakla birlikte, normal işçilere de uygulandığı görülmektedir.

Maktu aylık ücret, iş sözleşmesine hüküm konulmak suretiyle veya işyeri uygulamalarıyla hayata geçirilebilmektedir. Bu ücret sisteminde de, belirlenen ücret işçiye ayda bir ödenmektedir.

İş Kanunu’nun 39. maddesi gereğince düzenlenen Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4 ve 6. maddelerine göre asgari ücret bir günlük olarak belirlendiğinden, bir günlük asgari ücretin 30 günle çarpılması sonucu da işçiye 30 günde/ayda bir ödenmesi gereken asgari ücret bulunmaktadır ki, maktu aylık ücretin, bundan aşağı olması mümkün değildir.

2- Saatlik veya Günlük Ücret

Çalışma ücreti saatlik olarak belirlenen işçinin saat ücretinin 7.5 saatle çarpılması sonucu bir günlük, 30 çeken aylarda 30×7.5= 225 saatle çarpılması sonucu 30 günlük, 31 çeken aylarda 31×7.5= 232.5 saatle çarpılması sonucu de 31 günlük ücreti bulunmaktadır. Çalışma ücreti günlük olarak belirlenen işçinin, günlük ücretinin ilgili ayın kaç gün çektiğine bağlı olarak o aydaki gün sayısıyla çarpılması sonucu aylık ücreti hesaplanmaktadır.

Saatlik veya günlük ücret sisteminde esas olan işçinin ücretinin saatlik veya günlük olarak hesaplanması ve hesaplanan bu ücretin ayda bir ödenmesidir. Saatlik veya günlük ücret uygulaması, iş sözleşmesine hüküm konulmak suretiyle veya işyeri uygulamalarıyla hayata geçirilebilmektedir.

Şu kadarki, saatlik ve günlük ücretin, cari asgari ücretin 1 günlük veya günlüğün 7.5’a bölünmesiyle bulunacak 1 saatlik tutarından daha az olması mümkün değildir. Bu durumu örneklendirmek gerekirse; 01.01.2022-31.12.2022 tarihlerinde geçerli olan 5.004,00 TL’lik asgari ücrete göre; işçinin saat ücretinin 5.004,00/225= 22,24 liradan, günlük ücretinin de 5.004,00/30= 166,80 liradan az/aşağı olmamak üzere serbestçe belirlenebilmesi mümkün bulunmaktadır.

3- Maktu Aylık Ücret ve Saatlik/Günlük Ücret Uygulamasının Kıdem Tazminatında Değerlendirilmesi

Yukarıda yapılan açıklamalardan, iş ilişkisi taraflarının iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde vardıkları anlaşmaya göre, iş…

Görüntülenme Sayısı