KOSGEB İle Kadın Girişimci Sayısı Artıyor (E-Yaklaşım)

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazarlar: Selahattin BAYRAM*
                Esra DURSUN**

E-Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) 1990 yılından bugüne kadar destekleme fonksiyonu ile Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Kadın girişimciler de son yıllarda ağırlıklı olarak bu destekler sayesinde sayısını artırmaya ve gözle görülür şekilde büyümeye başlamıştır. Bu çalışma ile kadın girişimci sayılarında artış bağlamında bir farkındalık oluşturma amaçlanmaktadır. Çalışmada; destek ve KOSGEB ile ilgili genel bir bilgilendirme ile birlikte güncel olarak verilmekte olan desteklerden bahsedilerek konu ortaya konulacak ve önerilerde bulunulacaktır.

II- KOSGEB İLE KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ARTIYOR

12.04.1990 tarihinde kabul edilen 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulmasına Dair Kanun ile Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurulmuştur.

KOSGEB; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili, tüzel kişiliği haiz, özel bütçeli bir kamu kuruluşu ve bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabidir. Kanun’un adı, 02.07.2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nın 77. maddesi ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu olarak değişmiştir([1]).

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre destek birçok anlama gelmek ile birlikte konumuz açısından ele alındığında; maddi ve manevi yardımcı, dayanak, yardım anlamlarına gelmektedir. Destekleme ise; devletçe yapılan yardım, sübvansiyon şeklinde tanımlanmıştır([2]).

KOSGEB tarafından verilen destekler ana başlıklar halinde; Girişimcilik Destekleri, Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri, İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri, KOBİ Finansman Destekleri, İŞGEM/TEKMER Programı ve İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı şeklinde sayılabilir.

Girişimcilik Destekleri ile; yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı…

Görüntülenme Sayısı