Yaklaşım Logo

HABERLER

MevzuautTR Reklam

Geçen Yıl 7.5 Milyon Vatandaş Hakkını Aradı

Kamu Denetçiliği Kurumu verilerine göre 6 milyon 500 bini CİMER olmak üzere 7.5 milyon kişi hakkını aramak için başvuruda bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı Şeref MALKOÇ 2021 yılında 1 milyonu valiliklerde kurulan açık kapı çözüm merkezi, 6 milyon 500 bini de CİMER olmak üzere yaklaşık 7 milyon 500 bin kişinin hakkını aramak için başvuru yaptığını, şikayetlerin sosyal güvenlik, eğitim, belediyeler, cezaevleriyle ilgili yoğunlaştığını söyledi. Yargıya intikal eden konular KDK’nın çalışma alanı dışında kalıyor. MALKOÇ, 2021 yılında KDK’ya doğrudan başvuran şikayetçi sayısının ise 18 bin 843 olduğunu başvuruların yüzde 52’sinin sorununun dostane yollarla çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Katkıda Bulunuyoruz

MALKOÇ  “Verilen öneriler ile idarenin iyi işleyişine katkıda bulunuyoruz. Vatandaşın yönetime bizatihi katılmasını sağlıyoruz. Bilgilendirme büroları aracılığı ile vatandaşın sorununa çözüm buluyoruz” dedi. MALKOÇ, temel amaçlarının “iyi yönetim ilkesinin hakim kılınmasını sağlamak olduğunu” belirtti. Kurumun tavsiye kararlarına uyum oranını yüzde 80 olduğunu vurgulayan MALKOÇ “Kamuoyunda çok tartışılan liyakat konusunda bir çalışma yapıp yapmadıkları” sorusuna “Her toplumda bu konuda bir tartışma elbette vardır. Halkın kamuda liyakat talebi olur. Bunu toplum olarak talep etmeliyiz. Bu konuda hepimize görev düşüyor” karşılığını verdi.

 

Bazı Kurum Kazançlarına Vergi İndirimi Geldi  

7351 sayılı Kanunla, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinde yapılan düzenlemeyle;

· İhracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançları ile

· Sanayi sicil belgesini sahip ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına 

uygulanacak Kurumlar Vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacak. Düzenlemeye göre; 

· Sanayi sicil belgesi sahibi üretici kurumların, üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarının ihracata isabet eden kısmı için, ihracatçılar için öngörülen indirim ayrıca uygulanmayacak,

· İndirimli oranlar, 32. madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanacaktır.  Örneğin; Borsa İstanbul’da ilk defa işlem görmek üzere paylarının en az % 20 oranındaki kısmı halka arz edilen kurum kazançlarına uygulanan 2 puanlık indirimden yararlanan imalatçı ve ihracatçılarda, bu indirim uygulandıktan sonra ayrıca 1 puanlık indirim yapılacaktır.

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 22.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İadesi Talep Edilen Vergilere İlişkin Davalarda Yürütmeyi Durdurma Kararı için yüzde 50 teminat şartı getirildi

7351 sayılı Kanunla, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde yapılan düzenlemeyle, vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde 50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Düzenleme 22…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı