Yaklaşım Logo

7491 Sayılı Kanun İle Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişikliklerin Analizi, Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar ve Yapılması Gereken Bazı Düzenlemeler

MevzuautTR Reklam

Yazar: Levent BAŞAK*

E-Yaklaşım / Şubat 2024 / Sayı: 374

I- GİRİŞ

27.12.2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve uygulamada Torba Kanun adı verilen 7491 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”([1]) ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda (KVK’da)([2]) bazı değişiklikler yapılmıştır.

Mezkûr Kanun’un genel gerekçesinde yapılan açıklamalar esas alındığında, 7491 sayılı Kanun ile KVK’da yapılan değişikliklerin temel amacı, ülkemize döviz girdisi sağlamak suretiyle dış ticaret dengesine olumlu katlı sağlamaktır. Diğer değişiklikler ise KVK’da yer alan bazı ibarelerde yapılan değişiklikler ve bazı düzenlemelerin süresinin uzatılmasından ibarettir.

Bu makalemizde, 7491 sayılı Kanun ile KVK’da yapılan değişiklikler üzerinde durulacak ve mükelleflerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar üzerinde kişisel değerlendirmelerimize yer verilecektir. Ayrıca mezkûr Kanun ile yapılan düzenlemelere ilave olarak yapılması gereken bazı düzenlemelere ilişkin de açıklamalar yapılacaktır.

II- KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ

7491 sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda (GVK’da)([3]) yapılan değişikliklere paralel olarak KVK’da çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Mezkûr Kanun ile KVK’da yapılan değişiklikler makalemizin aşağıdaki bölümünde maddeler hâlinde analiz edilecektir.

A- KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 4. MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ

7491 sayılı Kanun’un 57. maddesi ile KVK’nın 4. maddesinin birinci fıkrasının (p) bendinde yer alan “kurumlar.” ibaresi “kurumlar ile katılım bankalarının ortağı olduğu ve katılım bankacılığı ilke ve esaslarına uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi.” şeklinde değiştirilmiştir.

Buna ilişkin olarak Kanun’un madde gerekçesinde aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir:

“Madde 55- Mevcut uygulamada, 18.06.2009 tarihli ve 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 18. maddesi kapsamında ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan kurumlar, kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.

Madde ile katılım bankalarının ortağı olduğu ve katılım bankacılığı ilke ve esaslarına uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketine de kurumlar vergisi muafiyeti tanınmaktadır.”

KVK’nın 4. maddesinin birinci fıkrasının (p) bendine göre, 18.06.2009 tarihli ve 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 18. maddesi kapsamında ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan kurumlar, kurumlar vergisinden muaftır.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı