Yaklaşım Logo

Yargıtay Kararları Işığında İşyeri Devrinin İş İlişkisine Etkileri ve İşçilik Alacaklarında Sorumluluk

MevzuautTR Reklam

Yazar: Çetin SONKAYA*

E-Yaklaşım / Temmuz 2023 / Sayı: 367

I- GİRİŞ

İş ilişkilerinin sürekliliğinden kaynaklı işçilik haklarının korunması noktasında tartışmalı müesseselerden birinin işyerinin devri olduğu değerlendirilmektedir.

1475 sayılı İş Kanunu’nun bazı maddelerinde([1]) işyerinin devrinden söz edilmekle beraber, bu konuyu genel olarak düzenleyen ve sonuçlarını belirleyen hükümler bulunmamaktaydı. İşyerinin devri ve sonuçları hakkındaki mevzuat boşluğu Avrupa Birliği mevzuat uyumlaştırma süreci kapsamında 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesi ile Avrupa Birliği’nin işyerinin devri hakkındaki 77/187, 98/50 ve 2001/23 sayılı yönerge hükümlerine uygun olarak doldurulmuştur([2]).

Ekonomik koşulların etkileriyle daha sık gerçekleşen işyeri devirlerinden kaynaklı iş uyuşmazlıkları incelendiğinde uyuşmazlıkların ağırlıklı olarak; işyeri devrinin iş ilişkisine etkileri ile işçilik alacaklarından sorumluluk konularında yoğunlaştığı izlenmiştir([3]). Mevzuat riskinin yönetilmesine katkı sağlamak için çalışmamızda; Yargıtay kararlarında belirtilen ilkeler çerçevesinde işyeri devrinin iş ilişkisine etkileri ve işçilik alacaklarında sorumluluk noktasında değerlendirmelerde bulunulacaktır.

II- GENEL OLARAK İŞYERİ DEVRİ

Çalışma hayatının önemli sorunlarından biri işyerinin ve/veya işyerinin bir bölümünün devri mevzudur. Mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun bazı maddelerinde işyerinin devrinden söz edilmekle beraber, bu konuyu genel olarak düzenleyen ve sonuçlarını belirleyen hükümler bulunmamaktaydı.

İşyerinin devri ve sonuçları hakkındaki boşluk, doktrin ve yargı kararlarıyla İş Kanunu’nun temel esaslarına göre doldurulmuş olmasına rağmen, özellikle ekonomik koşulların etkileriyle daha sık görülen bu tür devirler için kanuna açık düzenlemeler getirilmesi tarafların menfaatleri yönünden de kaçınılmaz bir durum olarak görülmüş; Avrupa Birliği müktesebatından başka diğer ülkelerin yararlanılabilecek maddeleri ve özellikle konu ile bağlantısı bulunan Türk toplu iş sözleşmesi sisteminin ilkeleri göz önünde tutularak 4857 sayılı İş Kanunu’nun genel hükümleri arasında işyerinin devrine ilişkin konular eklenmiştir([4]).

4857 sayılı İş Kanunu’nda işyerinin devrine ilişkin genel düzenlem…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı