Yaklaşım Logo

Sigorta Primlerinin ve İdari Para Cezalarının (7440 Sayılı Kanun Kapsamında) Yeniden Yapılandırılması ve Sonuçları

MevzuautTR Reklam

Yazar: Mustafa İTİŞKEN*

E-Yaklaşım / Haziran 2023 / Sayı: 366

I- GİRİŞ

Bilindiği gibi, her ne kadar, her kesim tarafından eleştirilse de; sosyo ekonomik, sosyo politik ve diğer nedenlerle, işverenlerin ve sigortalıların yükümlülüklerini yerine getirmeleri hususunda zorlandıkları dönemlerde; değişik aralıklarda ve pek de uzun vade denilemeyecek dönemlerde hem genel bütçeye gelir temin etmek, hem de istihdamın daralmasının önlenebilmesi için, işveren, sigortalı ve diğer yükümlülerin sigorta primlerinin ve idari para cezalarının (İPC) ödenebilmesi için nispeten daha ehven şartlarla yeniden yapılandırma Kanunları uygulamaya konmaktadır.

Bu konuda en son uygulamaya konulan Kanun, 09.03.2023 tarihli ve 7440 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olup, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

II- KAPSAM

Söz konusu Kanun ile takip ve tahsili 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun([1]) hükümlerine göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK/Kurum) verilmiş olan, 2022/Aralık ve önceki aylara ait olup söz konusu Kanun’un yürürlüğe girdiği 12.03.2023 tarihi veya Kanun’un ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan Kurum alacakları yeniden yapılandırma kapsamına girmektedir.

Bu bağlamda, yapılandırma kapsamına giren borçlar, türleri itibarıyla,

• 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri (4/a,b,c) kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan, Sigorta primi, Emeklilik keseneği, Kurum karşılığı, Ek karşılık primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi,

• Kurum tarafından takip edilen Damga vergisi, Özel İşlem vergisi ve Eğitime katkı payı,

• Ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan fark işçilik üzerinden hesaplanan sigorta primi,

5510 sayılı Kanun([2]) kapsamında uygulanmakta olan İPC’ları, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na(

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı