Sermaye Şirketlerinde Tasfiye Memurlarının Atanma Ve Görevden Alınma Esasları

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Mustafa YAVUZ*

E-Yaklaşım / Ağustos 2023 / Sayı: 368

I- GİRİŞ

Sermaye şirketleri (anonim ve limited şirketler), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda([1]) (TTK) belirtilen sona erme nedenlerinden birinin gerçekleşmesiyle tasfiyeye girerler. Tasfiye, esas itibariyle şirket mamelekinin nakde çevrilmesi, borçlarının ödenmesi, alacaklarının tahsil edilmesi, kalan varlığın ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında ortaklara dağıtılması ve şirket kaydının ticaret sicilinden terkin edilmesi işlemlerinin tamamıdır. Tasfiyede şirketin kazanç sağlama ve bunları paylaşma amacının yerini, tasfiye sürecinin bir an evvel tamamlanarak şirketin varlığına son verilmesi alır.

İflas hali([2]) hariç sermaye şirketlerinde tasfiye işlemleri, tasfiye memurları tarafından yürütülür. Tasfiye memuru, bir ya da birden fazla kişi olabilir. Tüzel kişilerin de, kendisini temsil etmek üzere bir gerçek kişiyi belirlemesi kaydıyla, tasfiye memuru olarak seçilmesi mümkündür. Tasfiye memurlarının tam ehliyetli olması, temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır. Tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri gibi belli bir süre için değil, tasfiyenin sonuna kadar tasfiye sürecini tamamlamak üzere atanır. Tasfiyeyi yürütülenler, şirketin bütün mal ve haklarının korunması için düzenli ve görevinin bilincinde bir yönetici gibi gereken önlemleri almakla ve tasfiyeyi mümkün olan en kısa sürede bitirmekle yükümlüdür.

Anonim şirketlerde tasfiye memurlarıyla ilgili hususlar TTK’nın 536 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan Kanunun 636/5. ve 643. maddelerinde yapılan atıf dolayısıyla söz konusu hükümler limited şirketler hakkında da tatbik olunur.

İşte bu çalışmada, sermaye şirketlerde tasfiye memurlarının atanma ve görevden alınma esasları tüm yönleriyle ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

II- TASFİYE MEMURLARININ ATANMASI

Tasfiye memurlarının atanmasıyla ilgili olarak TTK’nın 536. maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarında; “Esas sözleşme veya genel kurul kararıyla ayrıca tasfiye memuru atanmadığı takdirde, tasfiye, yönetim kurulu tarafından yapılır.” ve “Şirketin feshine mahkemenin karar verdiği hallerde tasfiye memuru mahkemece atanır.” hükümleri yer almaktadır. Söz konusu hükümler bağlamında tasfiye memurları, şirket sözleşmesi([3]), genel kurul kararı, kanun yolu ve mahkeme kararı ile olmak üzere dört şekilde atanabilir. Tasfiye memurları farklı usullerle atansa bile bu durum görev ve yetkileri ile yerine getirilen görevin kapsa…

Görüntülenme Sayısı