Nakdi Sermaye Artışı Nedeniyle Faiz İndiriminde Son Gelişmeler

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Mehmet Emin AKYOL*

E-Yaklaşım / Mayıs  2023 / Sayı: 365

I– GİRİŞ

6637 sayılı Kanun’un 8. maddesiyle KVK’nın 10. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendi ile sermaye şirketlerine, yeni kuruluş aşamasında ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanması veya daha sonraki aşamalarda nakdi sermaye artışı yapılması hallerinde, anılan bentte belirlenen şekilde hesaplanacak faiz tutarının dönem kurumlar vergisi matrahından indirilmesi imkânı tanınmıştır([1]).

Söz konusu düzenlemeye ilişkin uygulama esasları Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğler (Seri No:9) ve (Seri No:10)  ile açıklanmıştır([2]). Ayrıca indirim tutarının hesaplanmasında uygulanacak indirim oranları da sermaye şirketlerinin özelliklerine göre 02.06.2015 tarih ve 2015/7910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir([3]).

Nakdi sermaye artırımı nedeniyle uygulanacak indirimden sadece sermaye şirketleri yani anonim şirketler, limited şirketler ve eshamlı komandit şirketler yararlanabilecektir. Ancak, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri indirim uygulamasının dışında tutulmuştur.

Bir yılda yapılan nakdi sermaye artışı nedeniyle sadece sermaye artışının yapıldığı yıl değil, izleyen yıllarda da indirim uygulamasından yararlanılacaktır. Ancak faiz oranı her yıl değişebileceğinden, her yıl için ayrı hesaplama yapılması gerekecektir. İlgili yılda yeterli kazanç olmadığı için yararlanılamayan indirim tutarı, izleyen yıllara devredecek ve bu yıllarda indirim konusu yapılabilecektir. Ancak devreden indirim tutarının herhangi bir endeks kullanılarak güncellenmesi söz konusu değildir.

İndirim tutarı hesaplanırken, TCMB tarafından ilgili yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı esas alınacağından, söz konusu indirim sadece kurumlar vergisi hesap dönemi için uygulanabilecektir.[4] Ancak bir yılda yararlanılamayan indirim tutarı, izleyen yıllarda indirim konusu yapılabileceğinden, indirim uygulanamayan yılı izleyen geçici vergi dönemlerinden itibaren indirim konusu yapılabilecektir.

İndirim tutarının hesaplanmasınd…

Görüntülenme Sayısı