Yaklaşım Logo

İşçinin Davranışı Nedeniyle Fesihlerde Mutlaka Savunması Alınmalıdır

MevzuautTR Reklam

Yazar: Erol TÜRK*

E-Yaklaşım / Mayıs  2023 / Sayı: 365

I- GİRİŞ

Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin davranışı ve verimi ile ilgili nedenlerle feshedilmek isteniyorsa, işveren, işçinin hakkındaki iddialara karşı savunmasını almalıdır. İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

II- YASAL DÜZENLEME

4857 İş Yasası madde 19’a göre: Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili sebepler gerekçe gösterilerek feshedilemez. Bu düzenleme ile işçinin davranışı veya verimi ile ilgili sebeplerle iş sözleşmesinin feshi için, işçinin savunmasının alınması bir şart olarak öngörülmektedir. İşçinin savunmasının alınmaması tek başına, süreli feshin geçersizliği sonucunu doğuracaktır. Yasa’nın bu kuralı, emredici bir kuraldır. İşverene, iş sözleşmesinin feshinden önce işçinin savunmasının alınması gerektiğini şart koşmaktadır. İşverene, işçiye davranışı sebebiyle ihtar verilirken, savunmasının alınmamış olması ihtarı geçersiz kılmaz.

İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır. Fesihten önce işçi savunma vermeye davet edilmeli ve davet yazısında davranışı sebebiyle işten çıkarma sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmelidir. İşçiye makul bir süre, önceden belirtilen yer, gün ve saatte hazır bulunması, bulunmadığı takdirde yazılı bir savunma verebileceği, bildirilen yerde belirtilen gün ve saatte hazır bulunmadığı ve buna rağmen yazılı bir savunma vermediği takdirde savunma vermekten vazgeçmiş sayılacağının hatırlatılması şarttır. Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur.

III- FESİH BİLDİRİMİ YAZILI OLMALIDIR

4857 sayılı İş Yasası’na göre fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması ve fesih sebebinin işçinin hangi davranışı sebebiyle gerçekleştirildiği açık ve kesin olarak belirtilmelidir. İspat hukuku açısından fesih bildiriminin noter ihtarnamesi ile yapılması uygundur.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 18.04.2018 tarihli kararı:

Davacının iş sözleşmesi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların bankanın saygınlığını ve imajını zedelediği itibar kaybına neden olduğu gerekçesiyle 4857 Sayılı İş Yasası Md.18 uyarınca feshedilmiştir. Ancak fesih öncesi davacının savunmasının alındığına dair bir delil bulunmadığı için yapılan fesih salt bu sebeple geçersizdir([1]).

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 244.01.2017 tarihili kararı:

İşveren fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Fesih bildirimi yazılı yapılmamışsa veya fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmemişse, geçerli sebep gösterilmediği kabul edilir. İşverenin haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması şartı aranmaz([2]).

IV- YENİDEN YAPILANMA VE ORGANİZASYON DEĞİŞİKLİĞİNDE

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı