28.01.2012 – Müşteriye ‘İşimi senden mi öğreneceğim’ demenin faturası

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Müşteriye ‘İşimi senden mi öğreneceğim’ demenin faturası

Hürriyet Gazetesi – 28.01.2012

 

İŞYERİNDE çalışanlar ile müşteriler arasında, tatsız olaylar sık sık yaşanıyor.

Sonunda genellikle kabak patronun başına patlıyor.


ELBİSE VE KRAVAT
Bir tanıdığım anlattı; elbisesine uygun kravat seçmek için, kravatları alıp tek tek elbisenin üzerine tutarak, uyum sağlayıp sağlamadığını kontrol eden müşteri, yarım saat geçtiği halde, bir kravat beğenemeyince, kendisine servis yapan eleman; “Beyefendi, ben bu süre içinde bir hanım beğenirdim” deyince olanlar olmuş…
Şikayet, polis, karakol, ardından müşterinin “davacıyım” demesi üzerine, açılan dava…
Sonunda işveren davacıya kravatla birlikte, gömlek ve bir takım elbise hediye edip, davasından vazgeçiriyor. İşçinin de işine son verip, olayı noktalıyor.
İşçi de işine son verdiği için işvereni mahkemeye veriyor.
Dava halen devam ediyor..


KASİYERİN TEPKİSİ 
Başlıktaki yazı konumuz ise, bir kasiyerin tepkisi ile ilgili…
Bir mağazada çalışan kasiyer, taksit ödemek için gelen müşterinin, taksitini alabilecek durumda iken, iki kat yukarıda başka bir kasaya göndermiş.
Müşterinin de şikayet amacı ile ismini sorduğu kasiyerin, tartışmaya girdiği müşteriye “İşimi senden mi öğreneceğim? Gel yerime otur da işimi sen yap o zaman” cümlesini sarf etmesi üzerine, ilgili şef duruma müdahale etmiş. Tartışmanın devamı üzerine, patron da kasiyerin işine son vermiş.
Olayın yargıya intikali üzerine, Yargıtay “Bu eylem haklı fesih nedeni değil, geçerli fesih nedenidir. O nedenle, kasiyere kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerekir” diye karar vermiş (Yargıtay 9.H.D, E.2006/13951, K.2006/32795).
Mağaza sahibi de işçinin kıdem ve ihbar tazminatını ödemek zorunda kalmış.


ARADAKİ FARK
Geçerli neden ile haklı neden arasındaki farkı, Baş İş Müfettişi Cumhur Sinan Özdemir şöyle açıklıyor: “Geçerli neden veya haklı nedenle iş sözleşmesinin son bulması işçi açısından önem arz eder. Geçerli nedenle iş sözleşmesinin son bulması halinde işçi ihbar tazminatı ve hizmet süresi bir yıldan fazla ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Haklı nedenle iş sözleşmesinin son bulması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.”
İşçiler… Aman dikkat, tazminatı alsanız bile yeniden iş bulmak zor. Şu işsizlik ortamında, bir anlık sinirinize kurban olmayın.

 

 


 

Görüntülenme Sayısı