27.04.2015 – İş güvenliğine yeni teşvik geldi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İş güvenliğine yeni teşvik geldi


Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine  iş sağlığı ve iş güvenliği teşviki daha önce gelmişti. İş sağlığı ve güvenliğine ikinci teşvik de geldi. Bu teşvik İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 04.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı Kanun ile  getirildi. Teşvik, çok tehlikeli sınıfta yer alan  işyerlerinde 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerini kapsıyor. 

 

Nasıl uygulanacak? 

Teşvikten bir işyerinin yararlanabilmesi için işyerinin; 

n 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alması, 

n 10’dan fazla çalışanı bulunması, 

n 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemiş olması, gerekiyor. 

İşyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak. Türkiye genelinde birden fazla kayıtlı çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin çalıştırdığı toplam çalışan sayısı esas alınacak. 

Örneğin çok tehlikeli işyerleri olmak koşulu ile İstanbul’da 5 işçi, Adıyaman’da 3 işçi ve Malatya’da 4 işçi çalıştıran bir işveren bu teşvikten yararlanabilecek.  Dolayısıyla bu düzenleme teşvikten yararlanacak işveren sayısını artıracaktır. 

 Mevcut durumda işverenler yüzde 2 oranında işsizlik sigortası primi ödüyor.  Getirilen  teşvik uygulaması ile işverenlerin ödedikleri işsizlik sigortası işveren payında  indirime gidiliyor. İşverenlerin ödeyeceği işsizlik sigortası primi yüzde 1’e düşürülüyor. Dolayısı ile işverenin ödeyeceği işsizlik sigortası işveren payı prim  miktarı  yüzde 50 azalmış olacak. 

 

Hangi hallerde kesilir? 

Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi halinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilecek. İşverenler öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri halinde bu teşvikten yeniden yararlanacaklar. Teşvikten yararlanan işverenlerden;  iş kazalarını bildirmeyenler, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri ödeyecekler ve bu teşvikten beş yıl süre ile yararlanmaları yasaklanacak . Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde, şirket ortaklarının tamamı hakkında; sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında yasaklama kararı verilecek.





Güneş Gazetesi – 27.04.2015

Görüntülenme Sayısı