Kira geliri nedeniyle beyanname vermem gerekiyor mu?
Sözcü Gazetesi – 27.02.2013
Gözcü gazetesinden beri gazetenizin iyi bir okuyucusuyum. Gazete aldığım bayilerde zaman zaman üzeri diğer gazetelerle kapandığını görünce, hemen üzerini açıp görünür hale getiriyorum. Bilerek veya bilmeyerek yapılmış olabilir. Sizlerden bir ricam var, sorumun cevabını gazetede açıklarsanız memnun olurum.
Ailemden ayrı yaşıyorum. Emekli olup, bir evim var. Üç çocuğumun hissedar oldukları bir evleri var, ben onların evinde oturuyorum. Benim evim kirada olup, kirayı annelerine veriyoruz. Ben nafaka verdiğim için nafaka yerine ödeme oluyor. Benim kira geliri nedeniyle beyanname vermem gerekiyor mu? Mehmet Şahin
Elde ettiğiniz kirayı nafaka olarak ödüyor olsanız da yıllık kira geliriniz istisna tutarını aşıyorsa, gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. İstisna tutarı 2012 yılı için 3 bin lira. 2012 yılında elde ettiğiniz kira geliri 3 bin lirayı aşıyorsa 25 Mart’a kadar beyanname vermelisiniz.
Beyanname vermeniz halinde, kira gelirinizden 3 bin lira istisnayı indirip, istisnadan sonra kalan tutarın da yüzde 25’ini götürü gider olarak indirip, kalan tutar üzerinden hesaplanan verginin yarısını Mart sonuna kadar, diğer yarısını Temmuz ayında ödemelisiniz.
Emlak vergisi ödememek için tek meskenin olması gerekiyor
Ben ve eşim, ikimizde emekliyiz. Bir adet benim adıma Adana merkezde, eşim adına Mersin Limonlu’da deniz ve Gözne’de yayla evi olmak üzere üç adet dairemiz var. Bunlar için emlak vergisi muafiyeti var mı? Biz her birimizin birer daire muafiyeti var biliyoruz ve yayla evine emlak vergisi ödüyoruz, diğer iki daire için ödemiyoruz, doğru mudur? Değilse doğrusunu yazarsanız memnun oluruz. Yalçın Kurt
İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması halinde uygulanıyor. Ayrıca muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için indirimli vergi oranı uygulanmıyor.
Buna göre, sahip olduğunuz tek mesken için emlak vergisi ödememeniz gerekiyor. Sizin açınızdan sorun yok. Ancak eşiniz hem iki meskene sahip olması hem de bu meskenlerin muayyen zamanlarda kullanılıyor olması nedeniyle üzerine kayıtlı her iki ev için de emlak vergisi ödemesi gerekiyor.
Hizmet sürem ne zaman dolar?
01.06.1987-23.07.1987 arası 53 gün sigortam, 12.06.1991-14.10.1992 arası da 1 yıl 4 ay 2 gün Bağ-Kur’um var. 18 ay askerlik borçlanması yaptım. 15.10.1992 tarihinden bu yana Emekli Sandığına tabi memurum. Hizmet sürem ne zaman dolar, ne zaman emekli olabilirim? Ekrem Durmaz
SSK, Bağ-Kur ve askerlik borçlanmasıyla birlikte 25 yıllık fiili hizmet süreniz 20 Ekim 2014’de dolar. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Emeklilik için 51 yaş şartına tabisiniz. Hizmet sürenizi doldurduğunuzda 51 yaşınız da doluyorsa 20 Ekim 2014 tarihinden itibaren, dolmuyorsa 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanırsınız.
Bağ-Kurlu babamdan maaş almak için ne yapmalıyım?
1973 yılında Bağ-Kur’dan emekli olan ve aynı yıl vefat eden babamın emekli maaşını almak için ne yapabilirim? Ben sigortadan emekliyim ama maaşım yetersiz geldiğinden dolayı bu başvuruyu yapmak istiyorum. Seyhan Koşar
Vefat eden Bağ-Kur sigortalısının kızına aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış olması ve sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmıyor, kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor olması gerekiyor. SSK’dan emekli olduğunuzdan, Bağ-Kur emeklisi olan babanızdan yetim aylığı bağlanmaz.
Sizin için SSK’dan emeklilik daha kolay
05.05.1963 doğumluyum. 12.12.1977 SSK’lı işe başlama ve 1480 gün prim ödemem var. Bağ-Kur 1989 ile 2003 arası ama ne kadar olduğunu bilmiyorum. Askerlik 03.11.1983 ile 05.05.1985 arası, 18 ay. Ben ne yaparsam emekli olabilirim? Halen çalışıyorum ama sigorta yapmıyorlar dışarıdan ödemeye çalışıyorum, tarım sigortası yaklaşık 160 gün oldu. SSK’dan mı Bağ-Kur’dan mı emeklilik daha kolay? Şeref Çiçek
Sizin için SSK’dan emeklilik, Bağ-Kur’dan emeklilikten daha kolay. Son 1260 günü 4/a (SSK) kapsamında olmak üzere, prim gününüzü 5000 güne tamamladığınızda 4/a statüsünden emekli olursunuz. 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik için ise 9000 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. 4/b statüsünden yaştan emekli olmayı düşünseniz bile en az 5400 gün prim ödemiş olmanız ve 58 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.
Bir yıl çalışma için kıdem tazminatı talep edebilir miyim?
Bir vakıf üniversitesinde sözleşmeli öğretim elemanı olarak bir yıl çalıştım. Yılın sonuna doğru, geçerliği tartışmalı ve yetkisiz birinin imzası ile sözleşmenin uzatılmayacağı bildirildi. Eksik ödenen ve ödenmeyen ücretler için dava açtım, devam ediyor, hepsini alacağım. Bir yıllık sözleşmenin bitiminden bu yana 1,5 yıl geçti. Üniversitede öğretim elemanı olarak bir yıllık çalışmam için kıdem tazminatı talep edebilir miyim? Mehmet Bayhan (20.02.2013)
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin 1475 sayılı (eski) İş Kanununun 14. maddesinde sayılan sebeplerden birisi ile feshedilmiş olması gerekiyor. İş sözleşmesinin, sözleşme süresinin bitimi ile kendiliğinden sona ermesi hali, kanunda sayılan sebepler arasında yer almıyor. Sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi nedeniyle kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren tek durum işçinin ölüm hali.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığınızdan ve sözleşmeniz belirli sürenin sonunda kendiliğinden sona erdiğinden, kıdem tazminatına hak kazanmanız söz konusu olmaz.