27.01.2012 – Akrabaların borçlanma yasağı limited şirketleri kapsamıyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Akrabaların borçlanma yasağı limited şirketleri kapsamıyor

Posta Gazetesi – 27.01.2012

 

Soru: Limited şirket ortağı ve müdürüyüm. Posta’daki akrabaların şirkete borçlanma yasağından oldukça rahatsız oldum. Çünkü, aile şirketiyiz. Ve ataerkil geniş bir ailemiz var. Akrabalarımız müşterilerimizin içinde çok önemli bir yer tutuyor. Akrabalarla iş yapmamız yasaksa, yaparsak hapis cezasına muhatap olacaksak, bu iş bırakmamız lazım? Acaba şirketi kapatıp, adi şirkete kursak bu yasaktan kurtulabilir miyiz?

Cemal USLU/ANKARA

Cevap: Yazımızı dikkatli okumamışsınız. Çünkü; yazıda akrabaların şirkete borçlanma yasağı sadece anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerini kapsadığını vurgulamıştık. Bu yasak, limited şirketleri kapsamıyor. Yani limited şirket ortakları ve kanuni temsilcileri olan müdürlerinin akrabaları şirkete borçlanabilirler. Şirketten vadeli, taksitli mal satın alabilirler. Örneğinhapis cezasına dönüşeceğini belirtmiştik. Söz konusu inşaat şirketin limited şirket olduğu varsayarsak, limited şirketin ortakları ve müdürlerinin akrabalarına Türk Ticaret Kanunu borçlanma yasağı getirmediğinden, akrabalar 120 ay taksitle daire alabilecekler.

 

Davadan vazgeçen emekli ikramiyesini alabilecek

Soru: 18 yıllık Devlet memurluğum var. Şuan SSK’dan emekliyim. Emekli ikramiyemi almak için, 14 Temmuz 2011 dava açtım. Ne zaman emekli ikramiyemi alabilirim?

Engin ŞAHİN/BURSA

Cevap: 26 Ocak 2102 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 6270 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Emekli Sandığı Kanunun 89 ncu maddesinde yapılan değişiklikle; sizin gibi memuriyetten ayrıldıktan sonra, SSK’lı veya Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışıp, hizmetlerini birleştirerek emekli olup, emekli ikramiyesini alamayanlardan, 1475 sayılı İş Kanununun 14 ncü maddesindeki kıdem tazminatı alma şartlarını sağlayanlara,  emekli ikramiyelerinin ödenmesi öngörülüyor.

Ayrıca, söz konusu yasanın 2 nci maddesi ile Emekli Sandığı Kanunun eklenen “Geçici Madde 223” hükmüyle de, memuriyetten 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesindeki “kıdem tazminatı” alma şartlarını sağlayarak ayrılıp, emekli ikramiyesini alamadığı için dava açanlara, davalarından vazgeçmeleri şartıyla, emekli ikramiyesi önenmesine imkân sağlandı.  

Yasa dün yayımlandı. Ve uygulama genelgesi henüz yayımlanmadı. Nasıl uygulanacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.  Fakat 1475 sayılı Kanun 14 ncü maddesine göre, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan, kendi isteğiyle ayrılsa da kıdem tazminatını alabildiğinden, yapılan düzenlemelere göre en az 15 yıl memuriyet hizmeti olanlar emekli ikramiyelerini alabileceği kanısındayız. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Ya mahkeme kararını bekleyecek ve mahkeme kararına göre, ya da 6270 sayılı yasa kapsamında davadan vazgeçerek emekli ikramiyenizi alabileceksiniz.  Ancak biraz daha bekleyerek uygulama genelgesinin yayımlanmasından sonra işlem yapmanız da yarar var.

 

Çeyiz yardımı için yetim aylığı alırken evlenmek gerekiyor

Soru: 12 sene önce babamı kaybettim. Ve o tarihten beri annemle babamın Bağ-Kurundan yararlanıyorduk. Geçen sene Mart 2011 tarihinde işe girdim. Ve SSK’lı oldum. İşe girdikten 3 ay sonra Temmuz 2011’de de evlendim. Aldığım maaş anneme bağlandı. Fakat ben evlendikten sonra çeyiz parası alamadım. Çeyiz parasını alabilmem için ne yapmam gerekiyor?

Özge AVCI

Cevap: Ana veya babasından dolayı yetim aylığı alırken evlenen kız çocukları; yetim aylıklarının 24 aylık tutarı kadar evlenme ödeneği(çeyiz yardımı) alabiliyor. Yetim aylığınız evlenmeniz nedeniyle değil, sigortalı çalışmaya başlamanız nedeniyle kesildiğinden ve sigortalı çalışırken evlendiğinizden çeyiz yardımı alamazsınız.

 

Primi 5375 güne tamamlamalısınız  

Soru: 12 Şubat 1963 doğumluyum. 1 Nisan 1987 sigorta başlangıcım olup, bugüne kadar 4353 gün prim ödemem var. Halen SSK’lı çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim.

Haluk PİR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1022 gün daha prim ödeyerek, 4353 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen sigorta başlangıç tarihinden önce 20 ay askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde,  aranan prim 5300 güne yaş haddi 49’a iner. Ve 347 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanmasıyla 4953 güne yükselecek olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(yaklaşık bir yıl sonra)

 

Kızınızın gelir testi yaptırmasına gerek yok

Soru: Memur emeklisiyim. 22 yaşında çalışmayan bekâr olduğundan benimle oturan kızım gelir testi yaptıracak mı? Sağlık için prim ödemesi gerekiyor mu?

AYSEL

Cevap: Kızınız 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle sizin üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, bugünde prim ödemeden sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor.

 

 

Görüntülenme Sayısı