Yaklaşım Logo

26.06.2014 – Torba Yasa’da ev hanımlarının emekliliği ile ilgi bir şey var mı?

Torba Yasa’da ev hanımlarının emekliliği ile ilgi bir şey var mı?

MevzuautTR Reklam


1956 doğumlu, ev hanımı olan ablamın bugüne kadar hiç bir yerde çalışması yok, sağlık yardımını eşinden alıyor. İki çocuğu var, yaştan emeklilik için nasıl ve nerden başlamalı, kaç yıl prim öderiz? Torba yasada ev hanımları ile ilgili bir şey var mı? L. Kurt

Torba Yasa Tasarısında ev hanımlarının emekliliği ile ilgili bir şey maalesef yok. İlk defa sigortalı olunan tarihten önce doğan çocuklar için borçlanma hakkı verilmesi beklentisi vardı, ancak şimdilik bu konuda da bir düzenleme öngörülmüyor.

Ablanız 5400 prim günüyle 4/b (Bağ-Kur); 2014 yılında sigortasını başlatırsa 5200 prim günüyle 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilir. İsteğe bağlı sigortalı olarak veya evde Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinde sayılan işleri yapıp sattığına dair vergi dairesinden alacağı esnaf muaflığı belgesine bağlı olarak 4/b (Bağ-Kur) kapsamında; 4/a (SSK) kapsamında çalışarak veya tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar için öngörülen 5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesi kapsamında 4/a sigortalısı olarak prim ödeyebilir. Daha çok hangi sigortalılık kapsamında prim ödemiş olursa, o sigortalılık statüsünden emekli olur.

 

Sigorta başlangıcından önceki doğumlar için borçlanılamıyor

21 Haziran 1971 doğumluyum. 1 Ocak 1999’da SSK’lı olarak işe başladım ve 5288 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Galiba 55 yaşa tabiyim. 1993 doğumlu bir oğlum var, iki yıl erken emekli olma şansım olabilir mi? Sigorta primlerim son yıl yüksek ödenirse emekli maaşımda artış olur mu? Dilek Çakır

Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamıyor. Torba Yasa Tasarısında da şimdilik bu konuda bir düzenleme öngörülmüyor. Dolayısıyla iki yıl erken emekli olmanız mümkün değil. En az 5975 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 55 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Emekli aylığı hesaplamasında son yıl prime esas kazançları değil, tüm sigortalılık süresine ilişkin prime esas kazanç tutarları esas alınıyor.

 

AGİ uygulamasında aile durumu değişikliğinin bildirimi gerekiyor

Köşenizi sürekli beğenerek okumaktayım, benim sizden öğrenmek istediğim iki konu var. Liseden mezun 18 yaşındaki oğlum için Ocak 2014 tarihinden bugüne kadar GSS primi ödemekteyim. Oğlum yaz tatilinde SSK’lı olarak bir işte çalışıp daha sonra Üniversiteye başlaması halinde GSS primi ödememek için ne yapmalıyız? Oğlumun SSK’lı işte çalıştığı süre içerisinde benim almış olduğum asgari geçim indirimi tutarında düşme olur mu (eşim çalışmıyor), bu işlemle ilgili kuruma bilgi vermem gerekir mi? Tayfun E.

Oğlunuzun 4/a (SSK) sigortalılığı sona erip, üniversiteye başlaması halinde, sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilmesi için okuldan alacağı öğrenci belgesi ile SGK’ya başvurarak, aktivasyon işlemi yaptırması gerekecek.

Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulamasında ücretlinin, gelirin elde edildiği tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alınıyor. Buna göre, oğlunuzun çalışmaya başladığını bir ay içerisinde işverene bildirmeniz gerekiyor. Bu durumda AGİ tutarı, oğlunuza ilişkin tutar kadar azalacaktır. İşten ayrılıp, üniversiteye başlaması durumunda, işverene yapacağınız yeniden bildirim ile AGİ tutarı eski tutarına ulaşacaktır.

 

Kızıma yetim aylığı bağlanır mı?

Emekli Sandığından ayda 1.695 TL alan bir emekliyim. Vefatımda, Vakıflar Bankasından emekli olan kızım benden de maaş  alabilir mi? Alabilirse eline ne kadar geçer? Deniz

Siz Emekli Sandığından, kızınız banka sandığından emekli olduğundan vefatınız halinde, bekâr olması koşuluyla kızınıza sizden aylık bağlanır. Bağlanacak aylık tutarı, kızınızdan başka aylık bağlanacak hak sahibi olup olmamasına göre değişir. Kızınızdan başka hak sahibi olmaz ise emekli aylığınızın yüzde 50’si kızınıza bağlanır. Ancak bu tutar, bugün için 1.311 TL olan alt sınır aylığının yüzde 80’inden az olmaz.





Sözcü Gazetesi – 26.06.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı