Yaklaşım Logo

26.04.2014 – Bağ-Kur’dan emekliliğiniz için 9000 prim günü gerekir

Bağ-Kur’dan emekliliğiniz için 9000 prim günü gerekir

MevzuautTR Reklam


18 Mart 1975 doğumluyum. İlk olarak 1996 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım ve son 2 sene öncesine kadar çalıştım. Bu süreçte toplam 4950 prim günüm var. Primlerimin son 7 yılı yönetici olmam sebebi ile yüksek tutardan yatmış durumdadır. Son 1,5 yıldır kendi işimi yapıyorum, dolayısıyla Bağ-Kur’a geçtim. Şu an en düşük seviyeden primlerimi yatırmaya devam ediyorum. Nereden ne zaman emekli olabilirim veya ikisinden olabilirsem hangisi benim avantajıma olur? Ayrıca askerliği saydırmalı mıyım, yıl olarak avantaj sağlar mı? Kaan Kalem

4/a (SSK) statüsünden 5825 prim günü ve 56 yaş; 4/b (Bağ-Kur) statüsünden ise 9000 prim günü ve yine 56 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız, askerlik borçlanmasıyla emeklilik yaşınız 55’e inebilir. Son 2520 günlük prim ödemeniz daha çok hangi sigortalılık kapsamında olursa o sigortalılık statüsünün şartlarıyla emekli olursunuz.

Diğer yandan primlerinizi düşük seviyeden yatırmanız, bağlanacak emekli aylığınızın düşük olmasına neden olur. Ne kadar yüksek kazanç üzerinden prim öderseniz, bağlanacak emekli aylığınız da o kadar yüksek olur.

 

Askerlik borçlanmasından vazgeçilebilir mi?

Yeğenimin malulen emekliliği için müracaat edeceğiz. 1640 prim günü var, 1800 gün için askerlik borçlanması yapacağız. Malullüğü kabul edilmez ise ödediğimiz parayı geri alabiliyor muyuz, ödemenin müracaattan önce gerçekleşmesi gerekiyormuş. Genel sağlık sigortasını ödüyoruz. Aylık bağlanma talebinde bulunduğumuz tarihte bu sigortasını sonlandırmamız mı gerekiyor? Meral Akkor

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41. maddesine göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması koşuluyla, Kuruma yazılı müracaat edilmesi halinde borçlanmadan vazgeçilebilir. Ödenen borçlanma tutarının tamamı faiz uygulanmaksızın iade edilir. Buna göre yeğeninizin malullüğü kabul edilmez ve kendisine aylık bağlanmaz ise askerlik borçlanmasını iptal ettirip, ödenen borçlanma tutarını faizsiz olarak geri alabilirsiniz.

Yaşlılık veya malullük aylığı, aylık talep tarihini izleyen aybaşından itibaren bağlanıyor. Yeğeninize aylık bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 60/g maddesi kapsamındaki genel sağlık sigortalılığı iptal edilip, 60/f maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

 

Anneniz 3600 prim günü ve 58 yaş şartlarıyla emekli olabilir

Annemin 1994’te sigorta girişi var. 1110 prim yatırmış. Doğum tarihi 1 Ocak 1963. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? İlker Aygün

Anneniz, son 1260 günü 4/a (SSK) kapsamında olmak üzere 3600 prim gününü tamamlayıp, 58 yaşını doldurduğunda 4/a statüsünden emekli olabilir. Eksik prim günü için varsa 1994 tarihinden sonraki iki doğum için doğum borçlanması yapabilir. 1230 güne kadar isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilir.

 

Emekli olmaya hak kazanmışsınız

21 Mayıs 1963 doğumluyum. 14 Aralık 1992 tarihinde öğretmenliğe başladım. Bir ara 6 ay ücretsiz izin aldım. Emekli olabilir miyim ve emekli maaşım bağlanır mı? SGK’ya gittim ama bana net bir şey söylemediler. Arife Aktan

Emekliliğiniz için gereken 20 yıl fiili hizmet süresini tamamlamışsınız. Ücretsiz izin kullandığınız tarihe göre emeklilik yaşınız 49’da olsa 50’de olsa, yaş şartını da sağlamışsınız. İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Hem maaşınız bağlanır hem de emekli ikramiyenizi alabilirsiniz.

 

Emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı artırıldı mı?

2014’te çıkan torba yasada, memurların 30 yıl olan emekli ikramiyesi sınırı artırıldı mı? M. Bülent Baloğlu

Memurların emekli ikramiyesi hesabında esas alınan 30 yıllık üst sınırın 35 yıla çıkarılmasını öngören Torba Yasa Tasarısı, seçimler nedeniyle henüz yasalaşmadı. Önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülerek yasalaşması bekleniyor.





Sözcü Gazetesi – 26.04.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı