24.01.2012 – Türk Ticaret Kanunundan AŞ yönetim kuruluna yüksek öğretim şartı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Türk Ticaret Kanunundan AŞ yönetim kuruluna yüksek öğretim şartı

Posta Gazetesi – 24.01.2012

 

Soru: İnanmadık ama, Yeni Türk Ticaret Kanunu anonim şirketlerin yönetim kurulunun üniversite mezunu olma şartı getirmiş. Bu doğru mu acaba? Yeni Türk ticaret Kanununa göre üniversite mezunu olmayan şirket sahibi olmayacak mı? Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?  

SEMİH

Cevap: Edindiğiniz bilginin bir kısmı doğru bir kısmı yanlış. Çünkü, Anonim Şirket(AŞ.) yönetim kurulu üyelerinin tamamına değil, bir kısmına yüksek öğrenim zorunluluğu getirildi. Büyük bir bölümü 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan,  6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 359/3 ncü maddesi hükmüyle;  AŞ.’ler de yönetim kurulu üyelerinin dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olması zorunlu hale geldi. Yönetim kurlu üyelerinin kaçının yüksek öğrenim görmüş olması hesabı şu şekilde yapılacak: yönetim kurulu üye sayısı dörde bölünerek, yüksek öğrenim mezunu olması gereken üye sayısı bulunacak. Bölmede kesirli çıkan sonuçlar, yukarı doğru tama, tamamlanacak. Örneğin; 7 kişilik yönetim kurulu olan AŞ.’ler de, yediyi, dörde böldüğümüzde, 1.75 çıkmakta(7/4 = 1.75). Bu oran 2 ye tamamlanacak. Bu durumda yönetim kurulu yedi kişiden olan anonim şirkette yönetim kurulu üyelerinden en az ikisi yüksekokul mezunu olmak zorunda. Yönetim kurulu üç kişiden oluşan anonim şirkete üç, dörde bölündüğünde 0.75 çıkmakta(3/4 = ), bu oran yukarı doğru tama tamamlandığında bir çıkmakta. Bu durumda yönetim kurulu üye sayısı üç olan, anonim şirkette yönetim kurulu üyelerinden en az biri yüksekokul mezunu olacak.

Tek kişilik anonim şirketlerde bu şart aranmıyor. Yükseköğrenim görmeyen biri, tek kişilik anonim şirket kurarak, yönetim kurulu üyesi olabilecek. 

 

Emekli isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez

Soru: İsviçre’den malulen emekli olan bir kişi, Türkiye’de isteğe bağlı Bağ-Kura tabi olabilir mi? Olursa, bu kişi en az ne kadar prim ödemesi gerekli? Bu kişinin iki dairesi var. Birinde kendisi oturuyor. Diğeri kirada. Gelir olarak bir dairenin kirası var?

Mehmet YILMAZ

Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, isteğe bağlı sigortalı olma şartlarını düzenleyen 50 nci maddesi hükmüne göre: isteğe bağlı sigortalı olmak için aranan şartlardan biride, “kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak” tır. Kendi sigortalılığınızdan dolayı emekli aylığı aldığınızdan, isteğe bağlı sigortalı olamazsınız.

 

Kardeşinizde aylık aldığından annenizin aylığı artmaz

Soru: 2009 yılında babamın vefatından sonra Bağ-Kurdan, annem dul aylığı, bende yetim aylığı almaya başladım. 1  yıl önce SSK’lı olarak işe başladım. Ve benim maaşım dolayısıyla kesilmiş oldu. Fakat bu kesilen tutarın hiç bir kısmı annemin ya da erkek kardeşimin aldıkları aylığa eklenmedi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bana ödenmeyen paranın kesintili olarak bile olsa anneme ya da kardeşime devretmesi mümkün müdür? Mümkünse nereye nasıl başvuru yapacağım? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Duygu ÖZEN

Cevap: Sigortalı çalışmaya başlamanız nedeniyle kesilen yetim aylığınız, annenizin dul aylığına veya kardeşinizin yetim aylığına eklenmez. Kardeşinizin de yetim aylığı kesildiğinde(yaşını doldurması veya sigortalı çalışmaya n başlaması halinde) annenizin yetim aylığı oranı yüzde 50 den yüzde 75’e çıkacağından, annenizin dul aylığı yaklaşık olarak kardeşinizin aldığı aylık kadar artar.

 

SSK’ya ödediğiniz yersiz primi Bağ-Kur prim borcuna saydırabilirsiniz

Soru: 2009 da Bağ-Kurlu iken, Bağ-Kurdan çıkış yapmadan. SSK girişi oldu. Ayni ayda 2 gün var. Ne olur?

İsmail CANKAN

Cevap: Belirttiğiniz dönemde, vergi mükellefiyeti devam ederken Bağ-Kurdan çıkmak ve SSK’lı olmak mümkün değildi. Bu nedenle, SSK’ya yersiz prim ödemiş oldunuz. SSK’ya yersiz ödediğiniz primi Bağ-Kur prim borcunuza saydırabilirsiniz. Ancak, toplumda Torba Kanun olarak adlandırılan 6111 sayılı yasayla, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren, sigortanın üstünlüğü prensibi getirildi. Bu, Bağ-Kur sigortası devam ederken, sigortalı çalışılabileceği anlamına geliyor. 1 Mart 2011 den itibaren Bağ-Kurluların sigortalı çalışması halinde, Bağ-Kur sigortası kapanmakta, SSK sigortası devreye girmektedir. 

 

Prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:1 Kasım 1967 doğumluyum. SSK başlangıcım 11 Mart 1981 olup, bugüne kadar 9120 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Ve maaşım ne zaman bağlanır?

İrfan KIR

Cevap: Emekli olmak için; 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı