Komşunun kızı ve erkek arkadaşı
|Hürriyet Gazetesi| |23.07.2011|
NECLA Hanım, köşemizi sürekli takip eden emekli bir bankacı.
İlginç olaylarla karşılaşınca, hemen yazar… Geçenlerde, komşusunun kızı ve kızın erkek arkadaşı ile ilgili bir olayı merak etmiş. Kızın annesi de endişe içindeymiş. Sonunda bana sormaya karar vermişler.
ANNEDEN HABERSİZ İsterseniz önce Necla Hanım’ın yazdıklarını okuyalım: “Dün komşumla dertleşirken, konu döndü dolaştı kızına geldi. Kızı, tapusu komşuma ait bir evde oturuyor. Komşum, kızından kira almadığı gibi bir de yakıt giderlerini ve emlak vergisini ödüyor. 30 yaşında olan kızı, annesinden habersiz olarak evde erkek arkadaşıyla birlikte yaşamaya başlamış. Kapı zilinde de ikisinin adı yazılıymış. Erkek arkadaşı serbest iş yapıyor ve ofis olarak da o evin adresini kullanıyormuş. Komşum, kızının erkek arkadaşıyla o evde kalmasına ‘herhalde ileride evlenirler’ diye ses çıkarmıyor. Ancak evin, bilgisi dışında şirket adresi olarak gösterilmesinden endişeli. ‘Vergi ile başım derde girer mi?’ diye soruyor. Ne dersiniz girer mi?”
ERKEK ARKADAŞ VERGİSİ Evet… Girer! Necla Hanım’ın komşusu, o erkek arkadaştan dolayı “erkek arkadaş vergisi” ödemek zorunda. Bilmeyenler için kısaca açıklayalım. Gelir Vergisi Yasası’nda, “Emsal kira bedeli esası” başlıklı bir 73. madde var. Bu maddeye göre; – Evini, bedelsiz olarak kızına ikamet için tahsis edenler, “kira geliri” elde etmiş sayılmıyorlar. Bu gerekçeyle de kira geliri beyan etmeleri istenmiyor. – Kızın erkek arkadaşı ile o evde oturmasına gelince, olay değişiyor. Aynı maddeye göre, akrabalar dışında bir kişinin o evde veya dairede ikamet etmesi durumunda, evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i “yıllık emsal kira bedeli” kabul ediliyor. Emsal kira bedelinin yarısının da kira geliri olarak, beyanı gerekiyor. – Olayımızda “evin aynı zamanda büro olarak kullanılması” söz konusu. Bu durumda, bırakın erkek arkadaşı kızın abile bir ayrıcalık yok.
ÇÖZÜM NE? 1. Pratik Çözüm: Kızını bir kenara çekip; “Yavrum, erkek arkadaşının bu evde kalması ve işyeri olarak kullanması, vergiye tabi. Erkek arkadaşın nedeniyle bana vergi çıkıyor. Çocuğa söyle, evi boşaltsın” demek. Ancak, ortada kızı, kızının mutluluğu ve geleceği söz konusu olduğu için bunu demek zor olabilir. 2. Yasal Çözüm: a) Evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’ini hesaplayacak. Bunun yarısını da yıllık kira geliri olarak beyan edip, gelir vergisi ödeyecek. b) Kızın arkadaşı, evin yarısını büro olarak kullandığını vergi dairesine bildirecek. Belirlenen kiranın (örneğin 500 liranın) yüzde 20’sini her ay “stopaj” olarak vergi dairesine yatıracak. Kirayı da aynı zamanda defterine “gider” yazacak. Necla Hanım’ın komşusu da beyanname vermeyecek, vergi de ödemeyecek. “Kızın var mı derdin var” demişler ya… Bu olayın parasal yönü en masum dert. Bazılarında, daha ne dertler var ne…
Emekli ikramiyesinde ekim ayı umudu SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanların, memuriyette geçirdikleri sürelere ilişkin ikramiyelerin ödenmesi için kanun teklifi verildi. Teklife hükümetin de sıcak bakması halinde, daha önce dava açmayan yüz binlerce emekli, hukuki belirsizlikten kurtulacak ve ikramiyelerini Ekim 2011’de alabilecekler.
|
|