Yaklaşım Logo

Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına Yönelik KDV İstisnası

MevzuautTR Reklam

Yazar: Özkan AYKAR*

E-Yaklaşım / Ekim 2023 / Sayı: 370

I- GİRİŞ

Bilindiği üzere ülkemizde 06.02.2023 tarihinde yaşanan ve gerek şiddeti ile etkilediği alan gerekse yarattığı hasar nedeniyle “yüzyılın depremi” olarak nitelendirilen deprem afetleri neticesinde 08.02.2023 tarihi itibarıyla 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiş ve olağanüstü hal dönemi boyunca afetlerin ekonomik ve sosyal yaşam üzerindeki etkilerinin azaltılması amacıyla gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Bu çerçevede 7456 sayılı Kanun’un 9. Maddesi([1]) ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen Geçici 44. maddesinde; 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde([2]) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31.12.2024 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğine([3]) (II/E-11.) bölümünden sonra gelmek üzere “12. Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına İlişkin İstisna” başlığı ile birlikte yeni bir bölüm eklenmiştir([4]).

Bu yazıda, getirilen yeni düzenlemeler kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşasına ilişkin katma değer vergisi istisnasının uygulamasına ilişkin usul ve esaslar hakkında bilgilere ve açıklamalara yer verilecektir.

II- KDV İSTİSNASI İLİŞKİN YASAL HÜKÜMLER

7456 sayılı Kanun’un 9. maddesi ile 3065 sayılı Kanuna eklenen Geç…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı