Yaklaşım Logo

23.02.2012 – TTK işletme defterini kaldırıyor tüm tacirler bilanço usulünde defter tutacak

MevzuautTR Reklam

TTK işletme defterini kaldırıyor tüm tacirler bilanço usulünde defter tutacak

Posta Gazetesi – 23.02.2012

 

Soru: Türk Ticaret Kanununda(TTK), ortaklar pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ve yönetim kulu karar defterini ticari defter sayıldığını, ve tüm defterlerin açılış ve kapanışının notere tasdik ettirilmesinin zorunlu hale getirildiğini, bu zorunluluklara uymayanlara da, hapis cezası getirildiğini bir yazınızda okuduk.

Ancak, yazınızda işletme defteriyle ilgili bir açıklama göremedik. Ayrıca, TTK ile Vergi Usul Kanunun(VUK) defterlere ilişkin hükümleri arasında bir farklılık oluşmayacak mı? Bu durumda işadamı TTK ya göre mi? Yoksa VUK a göre mi defter tutacak? Bu konuda bilgilendirirseniz, içinde düştüğümüz ikilemi gidermemize yardımcı olursunuz.

Ali TATAR

Cevap: 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, “yönetim kurulu karar defteri” ve “genel kurul toplantı ve müzakere defteri” gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterleri, ticari defter saydı.(Md. 64/4) Ayrıca “internet defteri” olarak adlandırabileceğimiz yeni bir defter icat etti.(Md. 1524)  Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu” nu yasada olmayan yeni defterlerin tutulması için yetkilendirdi.(Md.64/5)  Defterlerin yetkililere ibraz edilmemesine 3 aydan 2 yıla kadar hapis(Md. 562/4), defterlere ilişkin bazı yükümlülüklere de, süresinde ödenmediğinde aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşen, adli para cezası(200 güne kadar) getirdi.(Md. 562) TTK işletme defterini   kaldırıyor. Tüm tacirler, bilanço esasına göre defter tutacak. TTK yürürlüğe girene kadar VUK’ ta, defterlerin TTK hükümlerine göre tutulması yönünde değişiklik yapılacağı öngörülmektedir.

 

Dul aylığı alanların gelir testi yaptırması gerekmiyor

Soru: 6 yıldan beri vefat eden eşinden dul aylığı alıyorum. Bunun dışında hiçbir sosyal güvencem ve gelirim yok. Gelir testi yaptırmam gerekiyor mu? Yaptıracaksam prim ödeme durumunda kalabilir miyim?

SELVİ

Cevap: Eşinizden dolayı almakta olduğunuz dul aylığından dolayı genel sağlık sigortalısısınız. 1 Ocak 2012 de işsizler için zorunlu hale gelen genel sağlık sigortası uygulaması sizi ilgilendirmiyor. Gelir testi yaptırmayacaksınız. Sağlık yardımını bugüne kadar olduğu gibi, bu günden sonrada prim ödemeden alacaksınız.

 

Primi 5300 güne tamamlamanız gerek

Soru: 1964 doğumlu 1987 de sigorta girişim 2173 gün prim ödemem var. Ayrıca 1990-1992 yılları arasında Bağ-Kura 26 ay prim ödedim. Bir de askerliğimi 1984 de yaptım. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum?

Mehmet AKCAN

Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde yıl olarak bildirmişsiniz. Ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Sorunuzu 1 Temmuz 1987 de sigortalı olduğunuz ve 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Son 1260 günü sigortalı çalışarak olmak şartıyla 1807 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanmasıyla 3493 güne yükselecek olan priminizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(hemen prim ödemeye başlarsanız yaklaşık olarak 5 yıl sonra emekli olursunuz) 

 

130 gün askerlik borçlanması yeterli

Soru: 20 Ekim 1968 doğumluyum. Askerliğimi Nisan 1990 ayında tamamladım. 1 Eylül 1990 da sigortalı çalışmaya başladım. Bugüne kadar 6850 gün prim ödemem var. Askerliğimi saydırırsam bana faydası olur mu? Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Nadir KELEŞ

Cevap: Başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi tamamını borçlanmanıza gerek yok. 130 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 130 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi, 51 yaşınızı dolduracağınız 20 Ekim 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. 130 gün askerlik borçlanması yapmazsanız 52 yaşınızı dolduracağınız 20 Ekim 2020 de emekli olabilirsiniz.

 

Hizmet tespit davasıyla gelir testinin ilgisi yok

Soru: Hizmet tespit davası açtım. Davam sürüyor. Gelir tespiti yaptırmalı mıyım?

İzim BALKANLI

Cevap: Hizmet tespit davasının gelir testi ile bir ilgisi bulunmuyor. Şuanda işsizseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) sizi 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren re’sen genel sağlık sigortalısı yaptı. Ve adınıza aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettirdi.  Ayrıca SGK, gelir testi yaptırmanız için bir mektup gönderdi. Mektubu aldığınız tarihten itibaren bir ay içinde bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Bir ay içinde, gelir testi için başvurmazsanız ödemeniz gerek aylık prim 212.76 TL ye yükseltilir.

 

Anneniz Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz

Soru: Danışmak istediğim konu Annem babamdan dolayı emekli sandığından dul aylığı almaktadır. Fakat kendi babası da Bağ-Kurdan emeklidir. Çevremizde kurumu farklı olduğu için hem eşinden hem de babasından  maaş alan insanlar var. Bizde müracaat etsek böyle bir şeyden yararlana bilirmiyiz?

Dilek SARIKAYA

Cevap: Bağ-Kur eşinden dolayı dul aylığı alan kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz babasından dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Ancak, aylıklardan yüksek olanı tercih etme hakkı var. Babasından bağlanacak aylık yüksekse eşinden aldığı aylığı kestirip, babasından aylık bağlatabilir.(muhtemelen eşinden aldığı aylık yüksektir)  

Çevrenizde çift aylık alanlar, eşinden dolayı, SSK veya Bağ-Kurdan dul aylığı,  ana veya babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alıyordur. Babanız Bağ-Kurlu, dedeniz Emekli Sandığı mensubu olsaydı, anneniz Bağ-Kurdan dul, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirdi. Bu durum yasalar arasındaki faktan kaynaklanıyor.

 

Puantaj usulü çalışan sağlık yardımı için gününü 30 güne tamamlaması gerekmiyor

Soru: İşçilerimizi puantaj usulü çalıştırıyoruz. Doğal olarak ay içinde bazıları çeşitli mazeretlerinden dolayı 30 gün çalışamıyor. Örneğin, hastası vs. oluyor ve 25 gün çalışıyor. Bunlar sağlık yardımı alabilecekler mi? Yoksa ay içindeki 30 günden eksik günlerini 30 güne tamamlayarak mı sağlık yardımı alacaklar? Son olarak gelir testine girmeleri gerekiyor mu?

MURAT

Cevap: Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar, sağlık yardımı almak için ay içindeki 30 günden az olan çalışma sürelerini 30 güne tamamlamak zorunda. Tam süreli iş sözleşmesiyle puantaj usulü çalışanların ay içindeki 30 günden az olan sürelerini 30 güne tamamlamaları gerekmiyor? Gelir testi yaptırmalarına da gerek yok.

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı