22.01.2012 – Türk Ticaret Kanunu internet sitesinde ticari bilgilerini açıklamayan işadamına hapis cezası getirdi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Türk Ticaret Kanunu internet sitesinde ticari bilgilerini açıklamayan işadamına hapis cezası getirdi

Posta Gazetesi – 22.01.2012

 

Soru: Şirketlerin internet sitesi kurma ve tüm şirket bilgilerini örneğin yöneticilerin aldığı ücretten tutunda, tüm işleri ile ilgili bilgileri internet sitesine koyma mecburiyeti getirildiği ve Temmuz ayına kadar bu mecburiyete uymayan şirket sahiplerinin hapse atılacağı doğru mu? İnanması zor ama doğruysa, işadamının ticari ve mali sırlarını toplumundaki herkese açması, aynı zamanda yok olması anlamına gelmiyor mu?

C.TOKGÖZ

Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanununda yapılan ve en çok eleştirilen düzenlemelerinden biri de; anonim ve limited şirketlere internet kurma zorunluluğu getirilmesi. İşletmenin ticari sırrı mahiyetindeki olan ve bugüne kadar çok gizli tutulan bilgilerinin, örneğin: mali tablolarının, bilançoların, dolayısıyla şirketin varlıklarının, alacaklarının, borçlarının, banka hesaplarının, kasa durumunun, şirket yöneticilerine ödenen ücret, prim, ikramiye vb. ödemeler ile şirketin denetin raporları vb. benzer bilgilerin internete  konması, Mali tabloların en az 5 yıl, diğer bilgilerin ise en az 6 ay internette yayımlanması zorunlu hale geldi.  İnternet sitesi kurma ve yasada belirlenen bilgileri internete koymayan iş adamına iki ceza var.

1) 6 aya kadar hapis cezası,

2) 300 günden az olmamak üzere adli para cezası. Adli para cezası tebliğinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek.

İşadamlarında: ticari sır mahiyetindeki bilgilerin internette yayımlanarak herkesin görmesi, haksız rekabete yol açacağı ve işletmeleri büyük zararlara uğratacağı endişesi var. Uygulamanın tek iyi tarafı,1 Temmuz 2012 de değil, 1 Temmuz 2013 de yürürlüğe girecek olması.  

Türkiye’deki şirketleri gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, çok ortaklı şirket sanısıyla hazırlanan bu düzenlemenin, gözden geçirilmesinde yarar var. Aksi halde, yüzde 99 u aile şirketi olan şirketlerimiz, şahıs işletmelerine dönme olasılığı yüksek. Gün gelir şirket sayısı olarak komik duruma düşebiliriz. 

 

30 yılı aşan süreler için emekli ikramiyesi ödenmez

Soru: 2006 yılında re’ sen emekli edildim. 25 yılımı doldurduğumdan dolayı emekli ikramiyesi aldım. Daha sonra mahkeme kararıyla bu emekliliği iptal ettirdim. Şu anda halen çalışıyorum. Anayasanın 125. maddesinin son fıkrasına göre ve Yargıtay içtihatlarına göre tekrar emekli olursam, emekli ikramiyesi alabilir miyim?

Fuat KIZILET

Cevap: En fazla 30 çalışma yılı için emekli ikramiyesi ödenir. Fazlası için ödenmez. 25 yıllık çalışmanız karşılığı olan emekli ikramiyenizi aldığınızdan, emekli olduğunuzda 5 yıl için daha emekli ikramiyesi alabilirsiniz.  

 

Ücretli çalışan emeklinin emekli aylığından kesinti yapılmaz

Soru: SSK emeklisiyim. Şayet bir iş yerinde sigortalı olarak çalışırsam, emekli maaşımdan kesinti olur mu? Eğer olursa ne kadar olur?

Yener YÜCE

Cevap: Bir işyerinde emekli aylığınızı kestirmeden, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilirsiniz. Emekli aylığınızı kestirmeden, destek primini tabi olarak çalışmaya başladığınızda, ücretinizden yüzde 7.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Örneğin75 TL sosyal güvenlik destek primi kesilir. Emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmaz. 

 

1 Ekim 2008 itibariyle Bağ-Kura kayıt olmak zorundasınız

Soru: Kamyoneti olan vergi ödüyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna başvursa, ilk vergi ödediği günden bugüne kadar Bağ-Kurlu olur mu? Yani borçlanma yapabilir mi?

İsmail CANKAN

Cevap: Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihiden itibaren başlatılıyor.  1 Ekim 2008 tarihinden önceki bir tarihte Bağ-Kur sigortası başlatmak mümkün değil. Nakliyecilik işinden dolayı gelir vergisi mükellefi olan kişi, önceki bir tarihte sigortalı olmaz ama, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kurunu tescil ettirebilir. Ve bugüne kadar olan primlerini ödeyerek, 1 Ekim 2008 den bugüne kadar gün kazanır. Zaten 1 Ekim 2008 den beri Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Kurum tespit ettiğinde,  re’sen tescil yapar ve  1 Ekim 2008 den bugüne kadar olan primlerini gecikme faizi ve gecikme zammıyla birlikte tahsil eder.   

 

Gelir testi yeşil kart vizenizin dolduğu  tarihten itibaren bir ay içinde yapılacak  

Soru:2022 maaşı almaktayım. Aylık gelirim 219 lira. Birde yeşil kartım var. Ben gelir testi yaptırayım mı? Yeşil kartlılar 31 Ocak 2012’ye kadar gelir testi yaptırmak zorundaymış. Yeşil kartımın vizesi Mart’ta bitiyor. Vize bitmeden bana gelir testi yaparlar mı?

Murat ERGÖÇ

Cevap: Bugün için gelir testi yaptırmanız gerekmiyor. Çünkü, yeşil kartlılar, vize süresinin bittiği tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptıracaklar. Mart ayında yeşil kart vizenizin dolacağı tarihten itibaren bir ay içinde, bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışa vakfına, gelir testi yaptırmak için başvurun.

 

Yüksek lisans eğitimindeki çocuk 25 yaşını doldurana kadar ana veya babası üstünden sağlık yardımı alabilir

Soru: Memur emeklisiyim. Eşim halen memur olarak çalışmakta. 22 yaşındaki oğlum üniversiteyi bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansa(mastıra) başladı. Oğlum bugüne kadar olduğu gibi babasının veya benim üstümden sağlık yardımı alabilir mi? Yoksa prim ödeyerek mi sağlık yardımı alacak? Gelir testine girmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa nereye başvuracak?  Sorduğumuz yerlerden lisans  üstünün yüksek öğretim sayılmadığından prim ödeyeceği yönünde cevaplar verildi. Ancak, farklı cevaplarda var.

NİLGÜN

Cevap:Yasa ve yönetmenlik, yükseköğrenimdeki çocukların 25 yaşını doldurana kadar sağlık yardımı alabileceğini belirtiyor. Ancak, yüksek öğrenimin ne olduğu açıklanmamış. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununn, Tanımlar başlıklı 3 ncü maddesinde “…(1) Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim – öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir…..” şeklinde tanımlanmıştır. Yasanın bu hükmüyle; yüksek lisans eğitimi, yükseköğretim sayıldığından oğlunuz, yüksek lisans eğitimi devam etmesi şartıyla, 25 yaşını doldurana kadar, babası veya sizin üstünüzden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek yok. Yapacağınız işlem, okulundan alacağı yazı ile bulundunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak, sisteme aktivasyonunu yaptırmanızdan ibarettir.

 

 

Görüntülenme Sayısı