Çalışanını eğitmeyen patrona işçi başına 1.120 lira ceza var
Yeni düzenlemeyle işveren çalışanlara belirli aralıklara iş güvenliği eğitimi vermek zorunda. Buna yapmayana ise ağır para cezası var.
Çalışanlarımızın en büyük eksikliği çalıştıkları işlerin riskleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları. Bu bilgi eksikliği iş kazalarına ve meslek hastalıklarına neden oluyor. Bu nedenle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat çalışanlara eğitim verilmesini zorunlu hale getirdi.
KAÇ SAAT VERMELİ?
Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olmak üzere her çalışan için verilecek. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, – Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa, – Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa, verilmesi gerekiyor.
ÜCRETİNİ ALACAK
Eğitimde geçen süre çalışma süresinden sayılacak. Örnek olarak; eğer bir işyerinde haftada 45 saat çalışılıyorsa, 45 saate ilaveten haftada 5 saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimi işçilere veriliyorsa, işçilere haftalık beş saat fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor.
İŞÇİ SAYISINA GÖRE
Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverenlere eğitim vermediği her işçi başına 2014 yılında 1.120 TL para cezası uygulanacak.
Güneş Gazetesi – 21.06.2014