21.02.2012 – Tek Kişilik AŞ ve Tek kişilik yönetim

Tek Kişilik AŞ ve Tek kişilik yönetim

Posta Gazetesi – 21.02.2012

 

Soru: Yeni Türk Ticaret Kanununa göre, tek kişilik şirket kurulabilecekmiş. Tek kişilik Anonim şirkette kurulabilecek mi? Kurulabilecekse, yönetim kurulu kaç kişilik olacak? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Cevdet SARI

Cevap: Özellikle getirdiği; hapis cezası ve süresinde ödenmediği zaman hapis cezasına dönüşen adli para cezaları yönüyle iş dünyasının uykularını kaçıran yeni, Türk Ticaret Kanununda olumlu ve yeni düzenlemede bulunuyor. Yeni ve olumlu düzenlenmemelerden biri de, tek kişilik şirket uygulaması. Avrupa Birliği(AB) mevzuatında yer alan tek kişilik şirket, AB ülkelerinin istekleri doğrultunda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda, yerini aldı.

1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanununa göre tek kişilik Anonim Şirket(AŞ) ve Limited şirket kurulabilecek. AŞ. Yönetim kuruluda tek kişilik olabilecek. Ayrıca yönetim kurulu üyesinin şirket ortağı olması zorunluluğu da bulunmuyor.  

 

Beklemenize gerek yok kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru: 19 Mayıs 1976 doğumluyum. 1 Temmuz 1996 sigorta başlangıç tarihim. Şimdiye kadar; 5316 iş gününü doldurdum. 20 yıllık iş hayatımı doldurmak için 4 yıl 4 ay 22 günüm var. Kalan prim gün sayısı ise 584 gün. 53 yaşında emekli olacakmışım. Şuan ki çalıştığım firmada, 21 Eylül 1999 tarihinden beri, yaklaşık 12 yıl 4 ay gibi bir süredir çalışıyorum. Mail ekinde ne zaman emekli olabilirimi hesaplayıp size gönderdim. Tabloya bakılırsa, prim Eylül 2013 ayı ortasında doluyor. Emekli olmak için, geriye hizmet süresi ile yaşı doldurmak kalıyor. İşten çıkmak istiyorum. Primimi doldurduktan sonra kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Şu an ayrılmak istesem tazminat hakkım olur mu?  Hangi koşulları sağlamalıyım ki tazminatı alabileyim?

Sevda AK

Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayıp, yaşı dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilirler.

Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş haddinden emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerinde getirdiğinizden, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir. İşinizden ayrıldığınızda, prim eksiğiniz olan 584 günü, isteğe bağlı olarak ödeyerek tamamlamanızda bir sakınca yok.

 

Kardeşiniz son 1260 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemeli

Soru: 26 Şubat 1964 doğumlu olan kardeşim(bayan) 3 Şubat 2012 tarihinde isteğe bağlı sigortalı oldu. 1998 yılında SSK ya 15 gün prim ödemesi var. 3600 günle kaç yaşında emekli olabilir?

Halide YURT

Cevap: Kardeşiniz, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Ara vermeden 3585 gün daha prim ödeyerek 15 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 26 Şubat 2022 tarihinde emekli olabilir. 

Ancak, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, kardeşiniz isteğe bağlı olarak 2325 gün prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 1260 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor. Aksi halde, Bağ-Kurdan emekli olmak zorunda kalabilir. Bağ-Kurdan emekli olması için de en az  5400 gün prim ödemesi gerekir.

 

370 gün askerlik borçlanması ve 50 yaşı doldurmanız gerek
Soru:1 Ağustos 1967 doğumluyum. 1 Haziran 1989 tarihinden beri SSK’lıyım. 1 Eylül 1987 ile 21 Şubat 1989 arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasını yatırdığımda, ne zaman emekli olabilirim?

Yener KOÇAK

Cevap: Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 370 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Prim borcunu taksite bağlatıp bir taksit ödeyen Bağ-Kurlu sağlık yardımı alır

Soru: Vergi mükellefi olan ancak Bağ-Kur açılışı yok. Veya borçlanma yapmış kişi sağlıktan yararlanabiliyor mu? Yararlanamıyorsa, genel sağlık bildirimi yapacak mı?

Nilüfer YEŞİLYURT

Cevap: Sorunuzu üç seçenle cevaplandıralım.

1)Vergi mükellefi olan ancak, Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayan sağlık yardımı alamaz.

2)Bağ-Kura kayıt olmuş. Ancak 60 günden fazla Prim borcu olan Bağ-Kur sigortalısı, sağlık yardımı alamaz. 

3)Bağ-Kur prim borcunu taksite bağlatan ve bir taksit ödeyen Bağ-Kurlu sağlık yardımı alabilir.

4)Prim borcu olan Bağ-Kur sigortalısı, gelir testi yaptırarak genel sağlık sigortasından yararlanamaz. Ancak, 18 yaşından küçük çocuklar hariç kanunen bakmak zorunda olduğu eşi, 18 yaşından büyük çocukları ile ana ve babası gelir testine yaptırarak, çıkacak sonuca göre prim ödemden veya prim ödeyerek genel sağlık yardımı alabilirler.

 

İntibaktan 2000 den önce emekli olanlar yararlanacak

Soru: Babam 1993-1994 yılında malulen emekli oldu. 2003 yılında emekliliği elinden alındı. Babam 5 sene prim yatırdı. 5. senesinde vefat etti. Yetim ve dul maaşı alıyoruz. Biz intibak yasasından yararlanabilir miyiz?

NİHAL

Cevap: TBMM’sinde bulunan intibak yasası 2000 den önce emekli olanları ilgilendiriyor. 2000 den önce SSK dan emekli, dul ve yetim aylığı bağlananlar intibak yasasından yararlanacak. 2000 den sonra dul ve yetim aylığı bağlandığından, söz konusu yasa sizleri ilgilendirmiyor. Ancak, 2000 den sonra emekli olanlar kapsama alınırsa veya ikinci bir intibak yasası çıkartılırsa, intibaktan yararlanabilirsiniz.
 

 

Görüntülenme Sayısı