20.11.2013 – Sigara içmenin iki cezası var

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Sigara içmenin iki cezası var


Bilindiği üzere 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkındaki Kanuna göre, kapalı işyerlerinde sigara kullanımı yasak.
Bu yasaklar işyerlerinde çalışanlar dahil herkesi kapsıyor. Sigara içme yasağına uymayan işçilere,  belediye zabıtasınca idari para cezası, işyeri yönünden ise işveren tarafından ücret kesme cezası ile işten çıkarmaya varabilecek cezalar uygulanabilecek.

Para cezası uygulanması

Sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içen işçilere 4207 sayılı Kanunun beşinci maddesine göre para cezası uygulanacak.
Yasak olan yerlerde sigara içen işçiye 2013 yılı için 88 TL idari para cezası uygulanacak. Cezayı belediye zabıta görevlileri uygulayacak. İşçiler yönünden bu cezanın belediye zabıtasınca verilebilmesi için zabıta yetkililerince durumun tespit edilmesi yada işyeri yetkililerince sigara içen işçi hakkında tutanak tutulup bu tutanakla birlikte belediyelerin zabıta birimine müracaat edilmesi gerekiyor.

Sözleşmeye göre ceza

Sigara içen işçiye ikinci bir ceza uygulanması da iş mevzuatından kaynaklanıyor.
Toplu iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesinde işyerinde sigara içmenin yasak olduğu belirtilmişse, sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içen işçiye iş veya toplu iş sözleşmesinde belirtilen cezalar uygulanır.
Örneğin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde sigara içen işçinin ayda iki günlük ücretinin ceza olarak kesileceği belirtilmişse, sigara içen işçiye iş sözleşmesindeki iki günlük ücret kesme cezası uygulanır ve işçinin iki günlük ücreti ödenmez.
İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintiler bir ayda işçinin iki günlük ücretinden fazla olamıyor. Ücret kesme cezasının dışında daha hafif veya daha ağır cezalar da sigara içen işçilere uygulanabilir. İşçinin çalıştığı işyerinde sigara içmesi, işyerinin güvenliğini tehlikeye sokuyorsa işçi tazminatsız olarak işten atılabilir.
Örnek: İşçi Ali Bey bir petrol istasyonunda pompacı olarak çalışmaktadır. Ali Bey petrol istasyonunda pompalara yakın yerlerde sigara içiyorsa işveren Ali Bey’i sigara içmemesi yönünde uyarır. Ali Bey uyarıları dikkate almayıp sigara içmeye devam ederse işveren Ali Beyi tazminatsız olarak işten çıkarabilir. Ali Bey’e işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödemeyebilir.
Örnek: Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin taşınması veya depolanmasında görev yapan işçi Hüseyin Bey  uyarılara rağmen sigara içmeye devam ederse  işvereni tarafından tazminatsız işten çıkarılabilir.
Sonuç itibariyle sigara içmelerinden dolayı işçilere idari para cezası uygulanabileceği gibi işverenleri ile yaptıkları iş sözleşmesi/toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre  işten çıkarmaya varabilecek cezalar da uygulanabilecektir.
İşyerinde sigara içenlerin diğer çalışan arkadaşlarının sağlığı ve iş güvenliğine gerekli dikkat ve özeni daha çok göstermeleri gerekiyor.

e-mail: [email protected]
Fax: (0212) 481 99 24





Güneş Gazetesi – 20.11.2013

Görüntülenme Sayısı