20.11.2011 – SSK’ya 1 Ekim 2008 den önce ödenen isteğe bağlı primlerde sıkıntı yok

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

SSK’ya 1 Ekim 2008 den önce ödenen isteğe bağlı primlerde sıkıntı yok

|Posta Gazetesi| |20.11.2011|

 

Soru: Eşim 1968 doğumlu. SSK sigorta başlangıcı 1985 olup  2001 yılında aktif çalışmayı bıraktı. Eksik günleri için 2004-2007 arası isteğe bağlı prim ödemesi yaptık. Şu anda toplam 5150 gün prim ödemesi var. 2012 yılının Kasım ayında emekli olması gerekiyor.

Sorum şu: son 3 yıllık primi isteğe bağlı ödediğimiz için, SSK yerine Bağ-Kurlu olma durumu olabilir mi? Bugünlerde bir yerde SSK’lı olarak bir ay gibi prim ödesem, bu risk yok olur mu?

 Halil ÇELEBİ

Cevap: Eşinizin 2004-2007 arasında isteğe bağlı primi, hangi kuruma ödediğini belirtmemişsiniz. Şayet eşiniz, isteğe bağlı primi SSK ya ödemişse sorun yok. SSK şartlarıyla emekli olacak. Çünkü, 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Bu tarihten önce SSK’ya isteğe bağlı prim ödenebiliyordu. Sorunuzda belirttiğiniz gibi toplam 3 yıl isteğe bağlı prim ödemişse, primi Bağ-Kura da sayılsa sorun yok. Çünkü, primi ödenen son yedi yılda(son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, eşiniz son yedi yılda SSK ya fazla prim ödediğinden, SSK şartlarıyla emekli olacak.

Eşinizin sigorta başlangıcını tarih(gün, ay, yıl) olarak vereceğiniz yerde yıl olarak vermişsiniz.  Eşinizin sigorta başlangıç tarihi 23 Mayıs 1985 ve öncesi bir tarihse, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabi. Primini 2007 de 5150 güne tamamladığına göre eşiniz, 2009 da 41 yaşını doldurduğu tarihte emekli olma hakkı elde etmiş. Başvuru yapsanız 2009 dan beri emekli aylığı alıyor olabilirdi.

Eşinizin sigorta başlangıcı 23 Mayıs 1985 ten sonraki bir tarihse, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabi. Bu durumda da, 2010 da 42 yaşınızı doldurduğu tarih itibariyle emekli aylığını hak etmiş durumda olduğundan, başvuru yaparsanız 2010 dan beri emekli aylığı alabilirdi. Sonuç olarak, eşiniz emekliliği hak ettiğinden istediği zaman emekli olabilir.

Ancak; eşiniz 2004-2007 arasında isteğe bağlı olarak Bağ-Kura 1260 gün veya daha fazla prim ödemişse, emekli olmak için; Bağ-Kur şartlarına tabi olduğundan, emekli olması için prim ödemenizi 7200 güne tamamlaması lazım.Emekli olacağı yaş haddi de, 1 Haziran 2002 den önce ödediği prim gün sayılarına bağlı olarak 50 veya 51’dir.

 

Eşinizin doğum borçlanmasına ihtiyacı yok

Soru: Eşim 12 Ocak 1970 doğumlu. 1 Ağustos 1986 da SSK’lı oldu. Yaklaşık 7000 gün prim ödemesi var. 25 Ekim 1998 de bir doğum yaptı. Halen SSK’lı olarak çalışıyor. Ne zaman emekli olur?  

YILDIRIM

Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemese de, 43 yaşını dolduracağı 12 Ocak 2013 tarihinde emekli olabilir. 

Doğum borçlanması prim ödeme gün sayını artırır. Emekli olma şartlarını değiştirmez. Eşinizin prim ödemesi yeterli olduğundan, doğum borçlanmasına gerek yok.

 

Tedavi süresince geçici iş görmezlik ödeneği verilir sonrasında sürekli iş görmezlik geliri bağlanır

Soru: 7 Ağustos 2011 tarihinde iş kazası geçirdim. SSK maaşım ödenmiyor. Rapor parası hariç, hiç bir yardım verilmiyor. Doktorlar tedavimin altı veya yedi ay süreceğini söylüyorlar. Mağdurum ne yapmam lazım?

Ahmet ALHAN

Cevap: İş kazası neticesinde, rahatsızlığınız süresince tedaviniz yapılır. Çalışmadığınız günlere karşılık geçici iş görmezlik ödeneği verilir. Sorunuzdan tedavinizin yapıldığı ve rapor parası adı altında geçici iş göremezlik gelirinizin ödendiği anlaşılıyor. Bu süreçte ayrıca maaş ödenmez. Tedaviniz sonucunda verilecek işgücü kaybı raporuna göre de, sürekli iş görmezlik geliri bağlanacak. Raporun ne zaman verileceğini doktorlarınız söylemiş. Sözü edilen rapor verildiğinde geçici iş görmezlik geliriniz bağlanır. Herhangi bir hak kaybınız olmaz.  

 

Prim borcunuz varsa elinizdeki borcu yoktur yazısının bir önemi ve bağlayıcılığı yok

Soru: Kurum ve memur hatası yüzünden borcum yok evrakları var. Bağ-Kur da emeklilik için 3 aydan beri bekliyorum. SSK ya günlerimi aktarmıyor. Ne yapabilirim? Bilgilendirirseniz sevinirim.

İhsan YAKUT

Cevap: Bağ-Kura prim borcu olan, prim borcunu ödemediği sürece emekli olamaz. Borcu yoktur yazısı verildikten sonra, borcunuz olduğu tespit edilmişse veya yazı verilirken borcunuz görülmemişte yazı yanlışlıkla verilmişse, elinizdeki borcu yoktur yazısının bir önemi ve bağlayıcılığı yok. Sonuç olarak, Bağ-Kura olan prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.

 

İş bulmayanlara işsizlik maaşı ödenmesi söz konusu değil

Soru: 2007 yılında bir kargoda çalıştım. 119 gün prim ödemem var. Daha  sonra  bir devlet hastanesinde şirket elemanı olarak çalıştım. Askerlik nedeni ile Ağustos 2010 istifa edip askere gittim.  Oradan da 110 gün primim var. Toplam 229 gün SSK primim var. Ocak 2011 de  askerliğimi bitirdim. Şimdiye kadar işsizimi İş arıyorum ama bulamıyorum. Şimdi soruma geleyim: işsizlik sigortası diye bir şeyler duydum. İş bulamayanlar işsizlik maaşı alıyorlar mı? Bende alabilir miyim? Nereye başvurmalıyım?  Ne yapmalıyım? Bu konuyu aydınlatırsınız, memnun kalacağım.

Orhan FİDAN

Cevap: İşsizlik sigortasından işsizlik ödeneği almak belli şartların varlığına bağlı. İş arayıp bulamayanlara, işsizlik ödeneği ödenmesi gibi bir uygulama yok. İşsizlik ödeneği almak için;

-Son üç yılda, son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olmak,

-İş akdinin işveren tarafından haksız yere fesih edilmiş olması,

-İş akdinin fesih edildiği tarihten itibaren, işten ayrılma belgesiyle birlikte en geç 30 gün içinde, İŞKUR’ a yazılı olarak işsizlik

ödeneği talebinde bulunmak gerekiyor.

Bu şartları taşımadığınız için maalesef işsizlik ödeneği alamazsınız.

 

Sigortalı çalışmayan erkek Bağ-Kurlu eşinin üstünden sağlık yardımı alabilir

Soru: Şu an çalışmıyorum. Bağ-Kur sigortalısı olan eşimin üstünden sağlık yardımı alabilir miyim? Üstümde ev ve araba görünüyor.

Ali VURMAZ

Cevap: Üstünüzde ev ve araba görünmesinin bir önemi yok. Sigortalı çalışmadığınızdan eşinizin sigortasından yararlanarak, eşiniz üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz.

 

Prim yeterli 58 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Nisan 1955 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Nisan 1985’dir. 2008’de 3600 gün primi doldurdum. Hangi yıl, hangi ayda emekli olurum?

Recep GÜNEŞ

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 58 yaşınızı dolduracağınız 15 Nisan 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı