Ev hizmetlerinde kadın çalıştıranlar çözüm bekliyor!
Ev hizmetlerinde çalışanları sigortalı yapma zorunluluğu konusunda kolaylaştırıcı bir madde, Torba Yasa Teklifinde göremedim. Ayrıca bilmediğimizden sigortasız olarak evde çalıştırdığımız hizmetlinin “bana yüklüce para vermezsen şikâyet edeceğim” tehdidi altındayım. Onun amacı sigortalı olmak değil, bilmediğimden yapmadığım bir konudan dolayı benden para koparmak. Torba yasada geriye yönelikte evde çalışan hizmetlinin sigortasını ödeyebilmem için bir af gözükmüyor. Bu konudaki düşüncelerinizi gündeme getirip torba yasaya bu konuda da belki af maddesi eklenmesi için yardımlarınızı bekliyoruz. Mehmet Mutlu
Haftada bir gün ev temizliğine gelen kadınların bu çalışmalarının, SGK tarafından “sürekli çalışma” olduğu şeklindeki yorumu ve bu konuda denetimlere başlaması sonrasında maalesef bir kaos ortamı oluştu. Pratik olmasa da ileriye yönelik olarak söz konusu kişilerin mevcut yasa çerçevesinde sigortalı yapılması mümkün. Ancak geçmişe yönelik bir şey yapamamak, yapılsa da büyük miktarda cezaya muhatap olunması, bu durumun çalışanlar açısından şantaj ve tehdit aracı olarak kullanılmasına neden olmaya başladı.
Torba yasa tasarısı ve teklifinde bu konuyla ilgili ne geçmişe ne de geleceğe yönelik bir düzenleme, maalesef öngörülmüyor. Ancak şu anda Meclis Komisyonlarında görüşülmekte olan tasarıya bu konuda ilave yapılabilir.
Tasarıya eklenecek düzenleme ile geriye doğru belli bir tarihe kadar olan çalışmalar için idari para cezası uygulanmaksızın bildirim yapılması ve tahakkuk eden prim borçlarının da prim borcu yapılandırması kapsamında gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın, TÜFE/ÜFE değişim oranına göre hesaplanacak tutarı ile birlikte taksitle ödenmesine imkân sağlanabilir.
Bundan sonrası için ise ev hizmetlerinde her kadın çalıştıranın ayrı ayrı işyeri dosyası açtırması yerine, primlerin çalışanın adına açılacak hesaba yatırılmasına ilişkin düzenleme yapılabilir.
Yurtdışı borçlanmasıyla nasıl emekli olabilirim?
6 Mart 1966 doğumluyum. 1986 yılında 18 ay askerlik yaptım.1 Ocak 2002’den 2 Şubat 2014’e kadar 12 yıl 1 gün mecburi tarım sigortam, 2 Ocak 2014 – 2 Şubat 2014 arası 32 gün SSK var. 27 Ocak 1989’dan beri Suudi Arabistan’da çalışmaktayım. Yurtdışı çalışmamı borçlanarak hangi kurumdan, nasıl emekli olabilirim? Emekli olursam yurtdışından gelecek miyim, ne kadar borçlanma yapayım? Tahsin Cura
18 ay askerlik borçlanması yaptıktan sonra, 1 Ocak 2002 tarihi öncesinden 5400 prim gününü tamamlayacak kadar yurtdışı hizmet borçlanması yaparsanız 58 yaşınızı doldurduğunuzda 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olmaya hak kazanırsınız. Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olduğunuzda, emekli aylığının bağlanması için yurtdışında çalışmamanız gerekiyor.
3600 günle 60 yaşınız dolduğunda emekli olabilirisiniz
1961 doğumluyum. 1981 sigorta girişliyim ve 2200 gün primim yatırıldı. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Turhan Eryetkin
3600 prim günüyle, 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Eksik prim gününüz için gerekirse askerlik borçlanması yapabilir, 1230 güne kadar isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirsiniz.
Doğum borçlanmasıyla hemen emekli olabilir miyim?
1967 yılında SSK’lı olarak işe başladım. 1967-1987 yılları arasında 1344 gün ödenen primim gözüküyor. 2003 yılında Bağ-Kur’lu oldum, 6 ay 10 gün prim ödedim. 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren evde çalışarak Bağ-Kur primi ödemeye başladım. Bugüne kadar 2 yıl 1 ay prim ödedim. Halen 479 TL ödemekteyim. SSK’lı olduktan sonra 3 çocuk sahibi oldum. Doğum borçlanması yaparak hemen emekli olabilir miyim? Kaç çocuğum için doğum borçlanması yapmam lazımdır? Türkan Kaya
3600 prim günüyle emeklilik için 1316 gün prim eksiğiniz var. İki çocuğunuz için eksik prim gününüz kadar doğum borçlanması yapıp, borçlanma primlerini ödediğinizde emekli olabilirsiniz. Ancak doğum borçlanmasını, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılığınızı sonlandırıp, 3-5 gün de olsa 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalıştıktan sonra yapmalısınız.
Sözcü Gazetesi – 20.06.2014