19.10.2013 – Yaşım dolana kadar ödediğim primler emekli maaşımda artış sağlayacak mı?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yaşım dolana kadar ödediğim primler emekli maaşımda artış sağlayacak mı?


31 Mart 1975 doğumluyum. İlk sigorta kaydım, 1990 yılında stajla yapıldı. 7 Şubat 1994 tarihinde çalışmaya başladım. Toplam 6986 prim günüm var ve halen çalışmaktayım. Emeklilik için günüm doldu, yaş için bekliyorum galiba. Emeklilik yaşım ne zaman dolacak? Bu sürede ödediğim primler, emekli maaşında artış sağlayacak mı? Nurcan Kıvrar

Staj başlangıcınız, emeklilik şartlarınız açısından sigorta başlangıcı sayılmaz. İlk defa emeklilik için gereken uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladığınız 7 Şubat 1994, sigorta başlangıç tarihiniz sayılır. Buna göre de emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim gününüz fazlasıyla yeterli. 50 yaşınızı dolduracağınız 31 Mart 2025’te emekli olmaya hak kazanırsınız.

Emekli aylığı en basit şekliyle, aylık ortalama prime esas kazanç tutarı ile aylık bağlama oranının çarpımından oluşuyor. Prim ödemeye devam etmeniz, aylık bağlama oranınızı artırır. Ancak emekli aylığının artması için aylık bağlama oranının artması tek başına yeterli değil. Aylık prime esas kazanç ortalamasının da yüksek olması gerekiyor. Primleriniz asgari ücret veya asgari ücretin biraz üzerinde kazanç üzerinden ödeniyorsa, prim ödemeye devam ettikçe, az da olsa emekli aylığınızda azalma söz konusu olur.

 

Babam Bulgaristan’daki çalışma süresini borçlanabilir mi?  

Babam Bulgaristan göçmeni. Türkiye’de 416 prim günü var. Türkiye’de 1991, Bulgaristan’da da 1985 girişli. 27 Nisan 1962 doğumlu. Yurtdışı borçlanması yapabilir mi, nasıl bir yol izlemeli? Durmuş Köprülü

01.01.1989 ile 08.05.2008 tarihleri arasında zorunlu göçe tabi tutulan, Türk vatandaşı olup Türkiye’de ikamet edenler yurtdışında geçen ve belgelendirdikleri çalışma sürelerini borçlanabiliyorlar. Babanız da bu kapsamda ise, Bulgaristan’da geçen çalışma süresini ve askerlik süresini borçlanabilir. Sigorta başlangıcı, borçlandığı süre kadar geri gelir ve emeklilik şartları buna göre belirlenir.

Borçlanma için, çalışma sürelerine ilişkin belgeler ve askerlik yaptığına ilişkin belge ile şu anda çalışıyorsa çalıştığı işyerinin bağlı olduğu, çalışmıyorsa ikametgâhınızın bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurması gerekiyor.

 

Bağ-Kur’dan daha erken emekli olursunuz

6 Haziran 1943 doğumluyum. SSK’lı işe giriş tarihim 18 Kasım 2005. O günden bu güne kesintisiz çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Nuray

4/a (SSK) statüsünden emekli olabilmeniz için 4500 prim gününüzün ve 25 yıl sigortalılık sürenizin olması gerekiyor. Bu da ancak 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 18 Kasım 2030 tarihinde emekli olabileceğiniz anlamına geliyor.

Oysa 15 tam yıl (5400) prim günüyle 4/b (Bağ-Kur) statüsünden daha erken emekli olmanız mümkün. Bunun için 5400 günün en az son 1260 günü 4/b kapsamında prim ödemeniz gerekiyor. Ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde Kasım 2020’de, yani 4/a statüsünde göre 10 yıl daha önce emekli olabilirsiniz.

 

Yaştan veya normal emekliliğim ne zaman olur?

Doğum tarihim 13 Ekim 1975. İlk sigortalılık tarihim 1 Kasım 1996 olup, arada boşluklarla çalışmaktayım. Şu anda 2951 gün prim ödenmiş görünüyor. Yaştan veya normal emekliliğim ne zaman olacaktır? Şükran Alumert

5900 prim günüyle, 53 yaşınızı dolduracağınız 13 Ekim 2028 tarihinde normal emekliliğe; 3600 prim günüyle, 58 yaşınızı dolduracağınız 13 Ekim 2033 tarihinde yaştan emekliliğe hak kazanırsınız.

 

54 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz

16 Mayıs 1971 doğumluyum. 1 Mart 1994 tarihinde yedek subay olarak bir yıl Emekli Sandığına tabi çalıştım. 1 Haziran 1995 tarihinde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Ozan Güler

4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabisiniz. En az 5675 prim günüyle, 54 yaşınızı dolduracağınız 16 Mayıs 2025 tarihinde emekli olamaya hak kazanısınız.

 

Gelir testi mağduru GSS’liler af bekliyor

Gelir düzeyi en alt seviyede olan vatandaşına devlet nasıl oluyor da gelir testi yaptırmayınca en üst gelir gurubundan prim borcu çıkartabiliyor? Benim gibi devlete bu zamana kadar tek kuruş borcu olmayan on binlerce insan GSS kapsamında gelir beyanında bulunmadı diye, üstelik almadığımız sağlık hizmeti için her ay en üst limitten prim borcuna maruz bırakılıyoruz. Zaten iş yok, kıt kanaat geçinebiliyorken, birikmiş faizleriyle birlikte kişi başı 5 bin liraları geçen borçla karşı karşıya bırakıldık. Devletin af çıkarması ve bu yükü omuzlarımızdan alması için siz ve sizin gibi değerli şahsiyetlerin bizim sesimiz olacağını umuyoruz. Yalçın Altun

Sağlıkta reform adına yapılan düzenlemelerin kokusu yeni yeni çıkmaya başladı. Herkes hastanesini kendi seçecek, istediği hastaneden sağlık hizmeti alabilecek, her vatandaş özel hastanelere rahatça gidebilecek ve fark ödemeyecek sloganıyla başlatılan proje, paralı sağlık hizmeti projesine dönüştü. Sigortalı ve emeklilerden alınan ve yüzde 30’la başlayan ilave ücret, sonra yüzde 70’e, ardından yüzde 90’a, son olarak da yüzde 200’e çıkarıldı. Özel hastaneye gitmek hayal oldu.

Herkes genel sağlık sigortalısı olacak dendi. İşsiz güçsüz gençlerin ailelerinin gelir durumları dikkat alınarak genel sağlık sigortası prim istenmeye başlandı. Sağlık hizmeti almayan, bu nedenle durumun farkında olmayanlara, gelir testi yaptırmadı diye her ay iki asgari ücret üzerinde genel sağlık sigortası prim borcu yazılmaya başlandı.

Evet, yasa gelir testi yaptırmayanların, primleri iki asgari ücret üzerinden hesaplanır diyor. Ama zaten işsiz güçsüz olan bu kişilere yazılan borç 2-3 bin liraları bulmadan, bu vatandaşları uyarmak da sosyal devlet olmanın gereği olmalı.

Yasal bir düzenleme yapılıp, gelir testi yaptırmadığı için iki asgari ücret üzerinden GSS primi tahakkuk ettirilenlere, gelir tespiti için süre verilip, prim borçları gelir durumlarına göre revize edilmeli. Sağlık hizmeti almadığı halde binlerce lira borç yükü altına sokulanların bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.





Sözcü Gazetesi – 19.10.2013

Görüntülenme Sayısı