Yaklaşım Logo

19.04.2014 – GSS primi sağlık hizmeti karşılığıdır emeklilik primine sayılmaz

GSS primi sağlık hizmeti karşılığıdır emeklilik primine sayılmaz

MevzuautTR Reklam


Üniversite mezunu bir işsizim, şu an KPSS’ye hazırlanıyorum. Genel sağlık sigortası için aylık prim ödüyorum. Ekim ve Kasım aylarını ödedim fakat Aralık’tan itibaren ödeme yapmadım. Dün doktora gittim ve sağlıktan yararlanamadım. Aylık 40 TL olması gereken ücret için 160 TL öderim diye gittim, borcum 377 TL olmuş, bu faiz mi oluyor? Borcun tümünü ödeyince sağlık aktifleşecek mi? Ödemiş olduğum paranın tümü daha sonra ben işe başladığım zaman ne olacak, bana geri ödeme olacak mı, yoksa ileride emekliliğime mi eklenecek? Erkan Parlak

5510 sayılı Kanunun 60/g maddesine göre zorunlu genel sağlık sigortalısı olan sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekiyor. Doktora gittiğinizde 60 günden fazla süreye ilişkin prim borcunuz olduğundan sağlık hizmeti alamamışsınız. Borcunuzu ödediğinizde, genel sağlık sigortalılığınız yeniden aktive edilecektir.

Süresinde ödenmeyen primler, ödeme süresinin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her ay yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılıyor. Ayrıca her ay için artırılan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere, borç ödeninceye kadar her ay gecikme zammı uygulanıyor. Böyle olunca da 160 TL borç, 377 TL olabiliyor.

Ödemiş olduğunuz genel sağlık sigortası primleri, alınan ve alınacak olan sağlık hizmetlerinin karşılığıdır. Geri ödenmesi veya emeklilik primine sayılması söz konusu olmaz.

 

Teyzeniz 51 yaşını doldurduğunda emekli olabilir

12 Ocak 1969 doğumlu teyzemin, SSK sigorta başlangıcı 14 Kasım 1994. Prim gün sayısı 6850. Hangi şartlarla ve ne zaman emekli olabilir? Tülin Albayrak

Teyzeniz emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabi. Prim gününü tamamlamış, sigortalılık süresi 14 Kasım 2014’te doluyor. 51 yaşını dolduracağı 12 Ocak 2020’de emekli olmaya hak kazanır.

 

Sigortalılık süresi ne anlama geliyor?

24 Ocak 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıcım Şubat 1990. Bildiğim kadarıyla 5525 gün, 25 yıl ve 52 yaşa tabiyim. 6380 prim günüm var. 5 Kasım 2013’ten bu yana çalışmıyorum. Emekliliğe hak kazanmak için 25 yıl fiili olarak çalışmak zorunda mıyım, yoksa 52 yaşına geldiğimde zaten sigorta başlangıcımdan itibaren 33 yıl geçmiş olacağı için problem olmaz mı? Balamir Karginer

4/a (SSK) sigortalıları açısından sigortalılık süresi, arada boşluklar olsa da ilk defa sigortalı oldukları tarih ile emekli aylığı talep tarihi arasında geçen süredir. Sigortalılık süresi şartını sağlamak için bu süreyi prim ödeyerek tamamlamak gerekmiyor.

Sizin de belirttiğiniz gibi emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 prim günü ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim günü şartını sağlamışsınız. 52 yaşınız dolana kadar 25 yıllık sigortalılık sürenizi de dolduruyorsunuz. Bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız.

 

SGK’ya oğlunuzla ilgili bildirim yapmanız gerekmiyor

Özel bankadan emekliyim. 22 yaşında ve öğrenci olan oğlum bankamıza ait sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bu durumda SGK’ya herhangi bir bildirim yapmam gerekir mi? Oya Füsun Acar

Oğlunuz, 25 yaşını aşmamak koşuluyla, öğrenci olduğu sürece sizin üzerinizden sağlık yardımı almaya devam edebilecektir. SGK’ya herhangi bir bildirim yapmanız gerekmiyor.

 

Bağ-Kur emeklisinden yapılan sağlık sigortası prim kesintisi

Eşim 60/f kapsamında, 4/b yaşlılık aylığı alıyor. Fakat her ay maaşından yüzde 10 sağlık kesintisi yapılıyor. Bu kesinti nedir, ne zamana kadar kesilecektir? Hüsamettin Argın

4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olup, sigortalılıkları süresince on yıl süreyle hastalık sigortası veya sağlık sigortası ya da genel sağlık sigortası primi ödememiş olanlardan, hastalık sigortası, sağlık sigortası ve genel sağlık sigortası primi kesilmiş olan süreler düşülmek kaydıyla, emekli aylıklarının yüzde 10’u oranında ve 10 yılı tamamlayacak süreyle genel sağlık sigortası primi kesiliyor.

Eşinizin emekliliğine esas alınan primlerini ne şekilde ödediğini bilemiyorum. Ancak prim ödeme döneminde 10 yıl süreyle sağlık sigortası primi ödememiş olmalı ki, emekli aylığından yüzde 10 oranında genel sağlık sigortası primi kesintisi yapılıyor. Sağlık sigortası primi ödeme süresi 10 yılı tamamladığında kesinti sona erecektir.

 

50 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz

26 Temmuz 1967 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 22 Ekim 1987. Bu tarihten itibaren primim düzenli olarak ödenmektedir. SGK’dan aldığım yazıya göre 9519 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi 18 ay yaptım, askerlik borçlanması yapmadım. Fatih Gözegir

Bağ-Kur başlangıç tarihinize ve mevcut 9519 günlük prim ödemenize göre, askerliğinizi Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz tarihten sonra yapmış ve askerdeyken de prim ödemeye devam etmiş olmalısınız. Bu durumda ayrıca askerlik borçlanması yapmanız söz konusu olmaz. 50 yaşınızı dolduracağınız 26 Temmuz 2017’de emekli olmaya hak kazanırsınız.





Sözcü Gazetesi – 19.04.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı