19.02.2012 – Ticaret Kanunu mu Ceza Kanunu mu?

Ticaret Kanunu mu Ceza Kanunu mu?

Posta Gazetesi – 19.02.2012

 

Soru: Aile şirketi olan bir Anonim şirketin yönetim kurulu üyesiyim. Şirketi fiilen ağabeyim ve babam yürütmesine karşın, yönetim kurulunda üye sayını doldurma maksadıyla, şirket hissedarı olarak yönetim kurulu üyesi yapıldım. Doğrusunu ifade etmek gerekirse, prosedürü tamamlamak için yönetim kurulu toplantılarına katılmak ve alınan kararlar imzalamaktan başka yaptığım bir iş yok. Yeni Türk ticaret Kanununun AŞ. yönetim kurulu üyelerine pek çok yükümlülük ve bu yükümlülüklerin yaptırımı olarak hapis cezası getirdiğini okudukça endişeye kapılıyorum. Eşimde  yapı olarak çok hassas. O da görsel ve yazılı medyadan öğrendiği hapis cezalarından sonra yönetimden ayrılmam için baskı yapıyor. Ailemle eşim arasında sorun yaşayacağım şimdiden hissetmeye başladım. AŞ. yönetim kurulu üyelerini bekleyen hapis cezaları ve bu cezaların kanundan çıkartılıp çıkartılmayacağı Yasanın uygulaması ertelenebilir mi? Aydınlatırsanız sevinirim?

A. DEMİR

Cevap: Endişelerinizin yersiz olduğunu ifade etmeyi çok isterdim. Maalesef endişelerinizde çok haklısınız. Çünkü, 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu,  AŞ. yönetim kurulu üyelerine bazı fiiller için direk hapis cezası, bazı fiiller içinde adli para cezası getiriyor. Adli para cezası süresi içinde ödenmediği takdirde aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşüyor. Şu fiillere hapis cezası getirilmiş:

-Bağlı ve hâkim şirket faaliyet raporunun düzenlenmemesi iki yıla kadar hapis,(Md.562/3)

-Defterlerin yetkililere ibraz edilmemesi 3 aydan 2 yıla kadar hapis,(Md. 562/4),

-Kuruluş, sermaye artırımı, bölünme, birleşme vb. işlemlerde gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis,(562/8)

-Ödemeyen şirket sermayesinin ödenmiş gösterilmesi(kusurlu olunması halinde) 3 aydan 2 yıla kadar hapis,(Md. 562/9)

-Ayni sermayenin değerinin emsaline nazaran yüksek gösterilmesi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis,(Md. 562/10),

-SPK’dan izin almadan şirket kurmak, sermaye artırarak halktan para toplamak 6 aya kadar hapis,(Md.562/11)

-İnternet sitesi kurulmaması 6 ay kadar hapis,(Md.562/12)

-İnternete konması gereken bilgilerin konmaması 3 aya kadar hapis,(Md. 562/12)

-Haksız rekabet fiillerini kasten işlenmesi 2 yıla kadar hapis,(Md. 62)

-Kendi tekliflerinin rakiplerine tercih edilmesi için, ürünleri, işleri hakkında kasten yanlış bilgi veya yanıltıcı bilgi verilmesi 2 yıla kadar hapis cezası(Md.62)

– Bu sütuna sığdıramayacağımız kadar çok filede, süresinde ödenmediği takdirde aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek, adli para cezası getirilmiş bulunuyor. Bu cezalara bakıldığında, Türk Ticaret Kanunu mu? Yoksa Türk Ceza Kanunu mu? diyesi geliyor insanın.

İş Dünyasını çok huzursuz eden bu cezaların yasadan çıkarılması ve tüzük, yönetmenlik, tebliğ gibi ikincil mevzuatın 14 Şubat 2012’a kadar oluşturulamaması nedeniyle, yasa uygulamasının 1 Ocak 2013 e kadar ertelenmesinde yarar var.

 

Süre, prim ve yaş şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1996 SSK girişliyim. Hangi şartlarla emekli olabilirim?

Erkan ŞANAL

Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Bu üç şartı birlikte yerine getireceğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Türkiye’de ikamet etmeyenler gelir testi yaptırmayacak

Soru: Kızım 8 ay önce evlenerek yurtdışına yerleşti. Eşi Yabancı  uyruklu. Cezalı duruma düşmememiz için yeni sağlık kanuna göre kızım adına ne gibi işlem yapmamız gerekiyor. Gelir tespiti yapılması gerekiyor mu?

 ZİYA

Cevap: Genel Sağlık sigortalı olmak için aranan ilk şart Türkiye’de ikamet etmektir. Kızınız yurtdışında ikamet ettiği için, genel sağlık sigortası kapsamında değil. Dolayısıyla, gelir testi yaptırması gerekmiyor. Ancak kızınız, yurtdışına gittiğinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde(ADNKS) adresini güncellemesi gerekiyordu. Şayet adresini güncellememişse, Sosyal Güvenlik Kurumu kızınıza gelir testi için mektup göndermiştir. Bu durumda, kızınız adına prim tahakkuk etmemesi için,  ADNKS’ niden kızınızın adresini güncellemeniz ve SGK’ yı bu durumdan bilgilendirmeniz gerekir.

 

Sağlık primi 10 yılı doldurana kadar emekli aylığınızdan yüzde 10 kesinti yapılır  

Soru: Ben 56 yaşında  bir bayanım. Eşimin SGK’ sinden yararlanarak sağlık yardımından istifade ediyorum. Ayrıca yaklaşık 10 senedir  isteğe bağlı sigortalı olarak prim yatırıyorum. Sigorta kurumundan üç sene sonra normal emekli olabilirsin dediler. Ancak sağlık yardımı alman için 7 sene daha prim yatırman lazım dediler. Eşimden boşanırsam, sağlık yardımı alabilmem için  nasıl hareket etmeliyim, kurumun dediği doğrumu?

Ayşe KARAMULLA

Cevap: İsteğe bağlı sigortalılar, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sağlık yardımı alabiliyor. Sağlık yardımını kendi sigortanızdan almalısınız. Emekli olduğunda da, sağlık yardımını kendi sigortanızdan almak zorundasınız. Emekli olduğunuzda, aktif sigortalıyken ödediğiniz sağlı primi 10 yıla dolana kadar emekli aylığınızın yüzde 10’u sağlık primi olarak kesilecek. Kurumun verdiği bilgi  doğru.


Eşiniz için gelir testine gerek yok

Soru: Eşim şu an ev hanımı. Ancak daha öncesinden çalışıyordu. Şu an benim üzerimden sağlıktan yaralanıyor. Acaba eşim gelir testi yaptıracak mı?

Murat TURGUT

Cevap: Eşiniz kanunen bakılmak zorunda olunan kişi olarak, sizin üstünüzden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek yok.

 

51 yaşı dolmasını beklemek zorundasınız

Soru:1 Ağustos 1989 da SSK’lı oldum. 9300 gün prim ödemem var. 14 ay askerlik yaptım. Ağustos 1972 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Tuna ARSLAN/BURSA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız Ağustos 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz. Başlangıç tarihinden sonra yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Sadece primi artırır. Priminiz yeterli olduğundan askerliğinizi borçlanmanıza gerek bulunmuyor.  

 

Özürlü aylığı alanlar gelir testi yaptırmayacak

Soru: Kızım yüzde 80 özürlü olup, SGK’ dan üç ayda bir, bin TL. yardım alıyor. Ben emekliyim. Kızımın ilaçlarını ve sağlık hizmetlerini benden yararlanıyor. SGK için gelir tespiti yaptırması gerekir mi?

Sacide SARIGÜL

Cevap: Kızınız 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü aylığı aldığı sürece 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunun 60/c-3 maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor.

 

 

Görüntülenme Sayısı