17.03.2014 – Değnekçilere piyango vurdu

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Değnekçilere piyango vurdu


Sosyal Güvenlik Kurumunun 2014/5 sayılı 28.02.2014 tarihli Genelgesi; değnekçiler, yabancı çalışanların bildirimi ve daha bir çok konuda yeni düzenlemeler getirdi. Genelgenin getirmiş olduğu bu düzenlemelerden değnekçiler ve yabancı uyruklu çalışanların bildirimlerini açıklamaya çalışalım. Bilindiği üzere şehir içi taksi, dolmuş, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının geliş ve gidiş saatlerini kaydeden, bekleyen, yolcuların sıra düzenini sağlayan ve bu araçlara binme işini organize eden kişilere değnekçi, kahya, simsar, çığırtkan deniliyor. Değnekçilerin sigortalılık durumları genelgeye göre 5510 sayılı Kanunun Ek-6.maddesi kapsamında kabul edilecek. Kısmi süreli (part-time) olarak her ay 10 günden az çalışan değnekçiler sigorta girişlerini kendileri yapacak ve sigorta primlerini de yine kendileri ödeyecek. 

PRİM AVANTAJI

Bu durumda olan değnekçiler 2014 yılında 21 gün olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyecekler. Değnekçinin 21 gün ödediği sigorta primi 30 gün sayılacak. Bu durumda olan değnekçiler her ay 9 gün eksik prim ödeyecekler. Bu 9 günlük prim Devlet tarafından karşılanacak. Dolayısıyla değnekçilerin 9 günlük prim avantajı olacak.
Değnekçilerin kısmi süreli (part-time) çalışanlara ait giriş bildirgesinde, ücret aldığı araç sürücüsü ile zabıtanın onayı yeterli olacaktır.
Değnekçiler duraklarda tam süreli olarak ayda 10 gün ve üzerinde çalışırlarsa sigorta girişleri ücret aldıkları araç sürücüsü/sahibi tarafından yapılacak.Yabancıların Türkiye’de çalışabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni almaları gerekiyor. Mevcut durumda bu izin için başvuru yurt içinden veya yurtdışından konsolosluklar aracılığı ile yapılıyor. 11.04.2014 tarihinden itibaren yabancıların yurt içi başvuruları kabul edilmeyecek.

YABANCI ÇALIŞANLAR

Yabancı uyruklu kişilerden çalışma izin belgelerini alanların belgeyi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç 30 gün içinde çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almak için il emniyet müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. İl emniyet müdürlüklerince de ikamet izni 15 günlük süre içinde veriliyor. 11.04.2014 tarihinden itibaren çalışma izni çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi yerine de geçecek. İşverenlerin; çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 45 gün içinde veya çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihinden itibaren 45 günlük süre içinde sigortalı işe giriş bildirgesinin düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeleri halinde bildirge yasal süresinde verilmiş sayılacak. 45 günlük sürenin hesaplanmasında çalışma izin belgesi verilmesi gereken 30 günlük sürenin son gününün resmi tatile gelmesi halinde ikamet izni için 15 günlük müracaat süresi resmi tatilin sona erdiği tarihten itibaren başlatılacak.  İşverenlerin işe giriş bildirgesini 45 günlük süre içerisinde vermeleri halinde işe giriş tarihinin çalışma izin tarihi ile aynı tarih olması şartı aranmayacaktır. 





Güneş Gazetesi – 17.03.2014

Görüntülenme Sayısı