Evini kiraya verenlere yüzde 5 şoku
|Hürriyet Gazetesi| |16.03.2011|
GEÇTİĞİMİZ Cumartesi İstanbul’da bir panelde konuşmacıydım.
Soru-cevap bölümünde, adının Turgay Alten olduğunu belirten, temiz yüzlü 75 yaş civarında bir izleyici; “Benim sorum yüzde 5’in altındaki şokla ilgili. Ama bir fıkra anlatıp sonra bununla bağlantılı sorumu sorayım” dedi.
BİR FIKRA VE BİR UYARI Adamın biri, çocuklarına sürekli olarak “a, hastayım” dediği halde, çocuklar ciddiye almıyorlarmış. Adamcağız anlamış ki ölecek, bir arkadaşından mezarını yaptırmasını,mezar taşına da zarfın içinde verdiği sözü yazdırmasını istemiş. Bir süre sonra adam ölmüş. Çocuklar, mezarlığa gittiklerinde mezar taşının üzerindeki şu sözleri okumuşlar; “Hastayım, hastayım öleceğim dedim, inanmadınız. Nasıl şimdi inandınız mı?” Turgay Alten, fıkrayı anlattıktan sonra devam etti; “Geçen yıl değişik tarihlerde yazdınız, ben de sakladım. Örneğin; – 26 Mayıs 2010’da “Gayrimenkulü Olanlar Asma Kabakçı Geliyor” – 2 Haziran 2010’da “Kiracıya ve Ev sahibine Şok” – 14 Haziran 2010’da “Gayrimenkulü Olanlar Kemanın Sesini Duyuyor musunuz?” başlıklı yazılarınızda, ‘yüzde 5 şoku gelecek’ diye bizleri ve yetkilileri uyardınız. Yetkililer bu konuya müdahale etmediler. Şimdi 2010 yılı kira gelirimizi internet ortamında beyan ediyoruz. Sistem öyle programlanmış ki evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’inin altında kira bildirimini reddediyor ve beyannameyi kabul etmiyor. Peki ben ve benim gibi onbinlerce belki de yüzbinlerce vatandaş
kira gelirini nasıl beyan edecek?”
DOĞRU SÖZE NE DENİR? Evet… Daha önce de uyarmıştık. 2010 yılı emlak vergisi değerleri belirlenirken, bazı il ve ilçelerdeki arsa değerlerinde yüzde 5 bin, yüzde 10-15 bin oranında artış yapılmıştı. Arsa değeri de konutun maliyetine(hisse oranında) dahil edildiği için, bazı ev ve işyerlerinin değeri, gerçek alım-satım bedelinin iki-üç katı hatta daha fazla çıkmıştı. Bakıyoruz; – Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde, bildirilecek olan yıllık kira gelirinin, emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden aşağı olamayacağı yazıyor. – Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılında yayımladığı “Kira Geliri Beyanname Düzenleme Rehberi”nde de aynı husus belirtiliyor. – Kira gelirlerinin, internet ortamında verilmesi aşamasında da sistemde “ince bir ayar” yapılmış. Evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’inin altında kira beyanı kabul edilmiyor. Bu durumda elde ettiği kira geliri, emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden düşük olan ev sahipleri, perişan oluyorlar. Bu sorun ve buna bağlı yüzde 5 şoku acilen çözümlenmeli…
Matrah artırımı ve devam eden incelemeler
TORBA Yasa’ya göre, matrah ve vergi artırımında bulunanların, vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin, 31 Mart 2011’e kadar sonuçlandırılıp vergi dairesine teslimi gerekiyor. Bu tarihten sonra inceleme ve takdir işlemi yapılmayacak. Bazı denetim birimleri, incelemeleri durdurdu bazıları da hızla devam ediyor. Bu konuda tartışma yaşanmaması ve farklı uygulamalar yapılmaması için devam eden incelemelerin durdurulması, en sağlıklı çözüm olarak gözüküyor.
|